Kazahstāna mainīs nosaukumu caur Krievijas ostām eksportētajai jēlnaftai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kazahstāna nolēmusi mainīt savas eksportam paredzētās jēlnaftas nosaukumu, lai izvairītos no iespējas, ka tā tiek noturēta par Krievijas jēlnaftu, pret kuru ir noteiktas starptautiskas sankcijas saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā. Turpmāk Centrālāzijas valsts galveno eksporta preci sauks par "Kazahstānas eksporta jēlnaftas maisījumu" jeb saīsinājumā KEBCO.

Nosaukuma maiņa attieksies uz Kazahstānas jēlnaftu, ko caur Krievijas ostām eksportē uz rietumvalstīm. Izmaiņas stāsies spēkā pirmdien, 6. jūnijā.

Aptuveni 20% no Kazahstānas eksportētās jēlnaftas tiek nosūtīti caur Krievijas ostām. Lai gan tehniski uz Kazahstānas jēlnaftu neattiecas Rietumu sankcijas, šie sūtījumi atkārtoti ir maldīgi noturēti par Krievijas jēlnaftu, apgalvoja Kazahstānas naftas tirgotāji.

Pirms starptautisko sankciju ieviešanas Kazahstānas jēlnaftu sajauca ar Krievijas jēlnaftu, lai iegūtu standarta eksporta markas - Krievijas eksporta jēlnaftas maisījumu jeb REBCO un "Siberian Light".

KONTEKSTS:

Eiropas Savienības (ES) valstu līderiem šonedēļ ir izdevies panākt vienošanos par embargo Krievijas naftai, lai arī šis embargo nav pilnīgs. Šis Eiropas solis, kas ierobežos Kremļa rīcībā esošos ienākumus kara finansēšanai Ukrainā, viennozīmīgi ir visjaudīgākā rīcība no Eiropas puses. Vienošanās paredz tūlīt apturēt divas trešdaļas, bet līdz gada beigām 90% Krievijas naftas eksporta uz ES valstīm.

Apstākļos, kad strauji pieaug energoresursu cenas un ES grasās ieviest daļēju Krievijas naftas importa aizliegumu, naftas ieguvējvalstu alianse OPEC+ ceturtdien izlēmusi palielināt naftas ieguvi straujāk, nekā tika sagaidīts. Turklāt, Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Džo Baidens šomēnes varētu apmeklēt Saūda Arābiju, lai ar Persijas līča karalistes vadītājiem runātu par to, kā samazināt globālās naftas cenas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti