Kauņā sešiem mirušiem gulbjiem konstatēta putnu gripa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sešiem Kauņā pie Nemunas upes atrastiem mirušiem gulbjiem laboratoriski apstiprināta putnu gripa, informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kas saņēmis brīdinājumu no Lietuvas kolēģiem.  

Tas ir līdz šim Latvijai tuvākais reģions, kurā konstatēta augsti patogēnā putnu gripa. Arī citās Eiropas valstīs, kurās konstatēta šī slimība, vispirms tā atklāta savvaļas ūdensputniem.

Sākotnējie laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina, ka vīruss ir līdzīgs H5N8, kas nav bīstams cilvēkiem, taču ir ļoti lipīgs un letāls putniem.

PVD aicina iedzīvotājus ziņot par gadījumiem, ja atrasti vairāki (vairāk par 3-5 putniem) vienkopus nobeigušies savvaļas putni, zvanot uz PVD uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402 -, vai arī vēršoties tuvākajā PVD teritoriālajā struktūrvienībā.

Putnu gripa ir akūta, lipīga putnu infekcijas slimība, kas putniem rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās.

Lai pasargātu mājputnus no saslimšanas ar putnu gripu, mājputnu turētājiem ir jāievēro stingri biodrošības pasākumi:

•           mājputni jātur iekštelpās, novēršot to kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem;

•           jāierobežo nepiederošu personu piekļūšana mājputnu turēšanas vietām;

•           jāievēro higiēnas pasākumi, veicot darba pienākumus (jāmazgā rokas ar ziepēm un ūdeni, jādezinficē apavi un rokas);

•           jānodrošina, ka darbiniekiem ir darba vai maiņas apģērbs un apavi (darba vai maiņas apģērbu un apavus lieto tikai mājputnu turēšanas vietā);

•           mājputnu barība un pakaiši jāglabā savvaļas putniem nepieejamās vietās;

•           mājputnu barošana un dzirdināšana jāorganizē iekštelpās vai norobežotā teritorijā, nepieļaujot savvaļas putnu piekļūšanu;

•           jāziņo praktizējošam veterinārārstam vai PVD par visiem gadījumiem, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu.

Biodrošība jāievēro arī tad, ja saimniecībā tiek turēti tikai viens vai divi mājputni.

Ja mājputnu novietnē novērots, ka putni mazāk ēd, strauji samazinās to dējība, tie izskatās savārguši un novēro to nobeigšanos, nekavējoties jāziņo saimniecību apkalpojošam veterinārārstam vai tuvākajai PVD teritoriālajai struktūrvienībai.

Ja putnu gripa tiks konstatēta saimniecībā, kura savus mājputnus nebūs reģistrējusi Lauksaimniecības datu centrā (LDC), tā nevarēs saņemt kompensāciju par slimības dēļ likvidēto ganāmpulku. Turklāt LDC jāreģistrējas arī tad, ja tiek turēts tikai viens mājputns.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti