Eiro fokusā

LLKC organizē biznesa ideju mācības lauku uzņēmējiem

Eiro fokusā

Tūrisma pakalpojumu reklamēšanai uzņēmēji arvien vairāk izmanto sociālos tīklus

Bankas sāk norakstīt īdz 2008. gadam ņemtos un neatgūstamos hipotekāros kredītus

Kas varēs pretendēt uz 2008. gada krīzes hipotekārā kredīta dzēšanu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Banka šopavasar rosināja komercbankas norakstīt līdz 2008. gadam, iepriekšējai krīzei, ņemtos un neatgūstamos hipotekāros kredītus. Saeima augustā apstiprināja grozījumus likumos, lai kredītiestādes vienpusēji varētu dzēst parādsaistības, un septembra beigās kredītu dzēšanu jau uzsāka "Swedbank". Kādi būs hipotekāro kredītu dzēšanas nosacījumi?

2008. gadā finanšu krīzei sekoja nekustamā īpašuma burbulis. Pat pārdodot nekustamo īpašumu izsolē, daudzi iedzīvotāji palika banku parādnieki. Finanšu nozares asociācijas pārstāvis Edgars Pastars skaidroja, kuri hipotekāro kredītu ņēmēji var pretendēt uz kredīta dzēšanu, vienlaikus viņiem nebūs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis par parādu.

"Galvenais kritērijs – ka persona bija aizņēmusies hipotekāro kredītu līdz 2008. gada beigām.

Nekustamais īpašums izsolē ir pārdots, bet palikusi astīte, kas nav atdota. Ja nav maksātnespējas procesa, tad var piemērot šo parāda dzēšanas procesu.

Mums ir bijuši klientu zvani no tiem, kuri šobrīd dzīvo dzīvoklī un domā, ka aizdevums nebūs jāatmaksā. Tā nav. Ir runa par bezcerīgiem, neatgūstamiem aizdevumiem. Maksātnespējas process ir komplicēts un dārgs, šī ir alternatīva. Kas ir ļoti svarīgi – mēs nerunājam tikai par bankām. Liela daļa, īpaši bijušās "Parex" bankas aizdevumu, ir cedēti parādu atgūšanas kompānijām, un tā nav nosodāma, bet normāla prakse, bet tad ir svarīgi saprast, kāda ir sadarbība ar parādu atguvējiem," teica Pastars.

Septembra beigās hipotekāro kredītu dzēšanu uzsāka "Swedbank". Bankas mājas lapā var iepazīties ar nosacījumiem. "Swedbank" pārstāvis Jānis Krops stāstīja, ka banka turpina sociālā izlīguma programmu, bet ne visiem parādi tiks dzēsti 100% apmērā.

"Parādu dzēšana 100% apmērā attiecas uz mazturīgām un trūcīgām personām. Viņiem parādus dzēsīs pilnībā.

Savukārt citiem parādu dzēšana notiks 90% apmērā. 10% ir tas vidējais izlīgums, ko sociālā izlīguma programmā bija gatavi maksāt citi klienti. Lai būtu godīgi, šādu risinājumu piedāvājam arī citiem. Bankas šo naudu neatgūs, tā ir norakstīta finanšu zaudējumos, bet bilancē šie parādi paliek. Svarīgi ir cilvēkiem, kas parādu dēļ devās ekonomiskajā trimdā, dot iespēju atgriezties normālā ekonomiskajā dzīvē," skaidroja Krops.

Katrai bankai hipotekāro kredītu parādnieku skaits un apjoms atšķiras. "Swedbank" plāno norakstīt nedaudz vairāk kā 3000 kredītus 110 miljonu eiro apmērā, bet banka "Citadele" – 100 kredītus un 2 miljonus eiro.

"Mums ir unikāla situācija, jo banku sadalīja labajā un sliktajā – "Revertā". Lielākā daļa 2008. gada krīzes klientu palika "Revertas" portfelī. Protams, mums ir klienti, kam rodas finanšu grūtības saistībā ar 2008. gadu, bet tādu ir maz. Princips visiem vienāds – ja rodas finanšu grūtības, atliek pamatsummu, meklē galvotājus vai citus risinājumus. Daži to dara visu laiku, daži kampaņveidīgi, bet kopumā bankas vienādi pieiet šai lietai," klāstīja bankas "Citadele" valdes loceklis Valters Ābele.

Finanšu nozares asociācijas pārstāvis Pastars skaidroja, ka katram parādniekam jāsazinās ar savu finanšu iestādi, kur ņemts kredīts.

Informāciju var atrast arī dažādos reģistros.

"Lai saprastu, vai parāds ir dzēsts vai nav, persona var izmantot dažādus rīkus. Ir "manakreditvesture.lv", kur var autorizēties ar banku autentifikācijas rīkiem. Latvijas Banka uztur Kredītu reģistra mājaslapu. Tur var pārbaudīt, vai parāds ir dzēsts, kāda ir kredītvēsture, kurš par jums interesējies. Situācijas ir dažādas, un klienti ir dažādi, šis risinājums nederēs visiem, īpaši, ja ir vairāki kredīti vienā bankā. Tad labāk vērsties pie bankas individuāli. Šīs nav vienīgās zāles parādiem, bet tās ir zāles vislielākajiem parādiem no kopējā parādu portfeļa," norādīja asociācijas pārstāvis.

Pēc Finanšu nozares asociācijas datiem, kopējais līdz 2008. gadam ņemto neatgūstamo hipotekāros kredītu apjoms ir 600 miljoni eiro.

Kredītu dzēšana turpināsies līdz 2022. gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti