Kas mainīsies 2015.gadā nodokļu un pabalstu jomā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau ierasts, ka gadumijā mainās dažādi likumi. Spēkā stājas jaunas normas, kas lielākā vai mazākā mērā ietekmē teju ikviena cilvēka ikdienas dzīvi. Latvijas Radio apkopoja informāciju par ikdienu visvairāk ietekmējošajām izmaiņām, kas stāsies spēkā ar 2015.gadu.

Kā allaž, arī 2015. gada 1. janvāris būs datums, no kura mainīsies dažu nodokļu likmes un vairāku pabalstu apmērs. Šoreiz gan nevaram teikt, ka jauninājumi tapuši pēdējā brīdī – vairāki lēmumi par izmaiņām, kas stāsies spēkā no Jaunā gada, pieņemti jau pirms laba laika. Pie šādiem lēmumiem pieder, piemēram, plašas diskusijas izraisījusī iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšana.

„Ieplānots samērā maz nodokļu izmaiņu attiecībā uz 2015.gadu, un tie, kas stājas spēkā, ir pieņemti jau iepriekš, attiecīgi 2013.gadā, kā tas ir attiecībā uz iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmi, kas samazināsies līdz 23%. Šis lēmums jau tika pieņemts vienotajā paketē 2013.gadā, kad tika būtiski paaugstināts atvieglojums par apgādājamajiem līdz 165 eiro un neapliekamais minimums noteikts 75 eiro apmērā. Šie abi lielumi saglabājas, bet likme atbilstoši paredzētajam būs mazāka – 23%,” skaidro nodokļu jomu atbildīgais Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietnieks Ilmārs Šņucins.

Reālajā dzīvē tas nozīmē, ka strādājošajiem, kas mēnesī nopelna aptuveni vidējo algu, tas ir, 750 eiro pirms nodokļu nomaksas, iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšana par vienu procentpunktu nākamgad ik mēnesi nodrošinās par sešiem eiro lielākus ienākumus.

Ilmārs Šņucins par algas pieaugumu
00:00 / 00:22
Lejuplādēt

Infografiks: Finanšu ministrija

Te gan jāņem vērā, ka vismaz daļai strādājošo, kas piekopj kaitīgus ieradumus, konkrēti, smēķēšanu, šo ienākumu pieaugumu, iespējams, ”noēdīs” akcīzes nodokļa pieaugums par cigaretēm. Šņucins atgādina, ka nodoklis par cigaretēm tiks paaugstināts arī turpmāk.

Ilmārs Šņucins par akcīzi
00:00 / 00:40
Lejuplādēt

No nākamā gada pieaugs arī minimālā mēnešalga, uzsver Labklājības ministrijas pārstāve Marika Kupče.

Marika Kupče par minimalo algu
00:00 / 00:21
Lejuplādēt

Sociālie un ģimenes pabalsti

Lielākās izmaiņas sociālajā jomā gan saistītas ar to, ka no nākamā gada 1.janvāra spēku zaudēs savulaik noteiktie sociālo pabalstu ierobežojumi. Turklāt tiks atjaunoti arī tā dēvētie sociālā nodokļa griesti jeb valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu maksimālā apmēra ierobežojumi.

Marika Kupče par sociālā nodokļa griestiem
00:00 / 00:31
Lejuplādēt

Vienlaikus tiks atjaunota arī pirms krīzes izveidotā ģimenes valsts pabalstu sistēma. 

Marika Kupče par ģimenes valsts pabalstiem
00:00 / 00:46
Lejuplādēt

Vecākiem, kuru ģimenē aug divi vai vairāk bērni, lai saņemtu lielākus pabalstus par otro, trešo un nākamajiem bērniem, nav nepieciešams rakstīt nekādus iesniegumus. Šie pabalsti tiks pārrēķināti automātiski.

Savukārt cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kam tiek noteikta invaliditāte, turpmāk gan būs pašiem jānovērtē savu darbaspēju zudums.

Labklājības ministrijas pārstāve skaidro, ka jaunās sistēmas mērķis ir lielāka objektivitāte.

Marika Kupče par invaliditātes noteikšanu
00:00 / 00:29
Lejuplādēt

Palīdzības pakas un atbalsts trūcīgajiem elektrības lietotājiem

Individuālāku pieeju plānots nodrošināt, arī ieviešot jaunus sociālās palīdzības paku veidus. Turpmāk cilvēki, kam pašvaldības piešķīrušas trūcīgās personas statusu, varēs pretendēt uz triju dažādu veidu palīdzības pakām.

Marika Kupče par palīdzības pakām
00:00 / 00:14
Lejuplādēt

Tieši pašvaldībās būs jāvēršas arī tiem trūcīgajiem un maznodrošinātajiem ļaudīm, kam pēc elektroenerģijas tirgus pilnīgas atvēršanas būs vajadzīgs atbalsts, lai norēķinātos par elektrību. Valsts atbalsts gan būs pieejams tikai tām mājsaimniecībām, kas ir ”Latvenergo” klienti, norāda uzņēmuma pārstāve Sandra Vējiņa.

Sandra Vējiņa par atbalstu trūcīgajiem elektrības patērētājiem
00:00 / 00:26
Lejuplādēt

Cilvēkiem, kas vēršas pašvaldībā ar mērķi saņemt trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusu, lai par 100 kilovatstundām mēnesī maksātu pašreizējo starta tarifu, Vējiņa ieteic uzreiz norādīt pašvaldībā savu ”Latvenergo” klienta numuru.

”Latvenergo” pārstāve Sandra Vējiņa
00:00 / 00:49
Lejuplādēt

Savukārt daudzbērnu ģimenes atbalstam var pieteikties pašas.

Sandra Vējiņa par daudzbērnu ģimeņu pieteikumiem
00:00 / 00:42
Lejuplādēt

Šeit minētās izmaiņas gan ir tikai tās, kas skar ļoti plašu cilvēku lomu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti