4. studija

Šokējošs pētījums pr ftalātiem un bisfenoliem cilvēku organismā!

4. studija

Uzņēmums "Latvijas Valsts ceļi" labo savu kļūdu pieturvietā "Dzilnas"

Kā, iegādājoties dzīvokli ekspluatācijā nenodotā ēkā, var palikt bez jumta virs galvas

Kas jāņem vērā, pērkot dzīvokli ekspluatācijā nenodotā ēkā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nekustamo īpašumu tirgū ir iespēja pirkt dzīvokli jaunajā projektā arī, ja ēka vēl nav nodota ekspluatācijā. Kādi ir riski, un kas jāņem vērā ikvienam, iegādājoties šādu dzīvokli? 

Kāda "4. studijas" skatītāja pastāstīja par situāciju, kurā nokļuvusi – līgumā bijis noteikts, ka iegādāto dzīvokli ekspluatācijā nodos pēc gada, bet pagājuši jau četri. Piedevām arī firma esot likvidēta. Ekspluatācijā nenodotā daudzdzīvokļu ēkā nedrīkst dzīvot.

Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns pastāstīja, ka mēdz būt tādi gadījumi, kur cilvēkiem jācīnās ar negodīgiem komersantiem.

Iepriekš aprakstītajā situācijā viņš ieteica ēkas kopīpašniekiem būvatļauju, kas joprojām ir spēkā, pārreģistrēt, atrast jaunu būvdarbu veicēju un ēku nodot ekspluatācijā.

Tie būs papildu izdevumi, bet iedzīvotāji pret uzņēmumu var vērsties ar prasību tiesā – par līgumā neizpildītajiem solījumiem.

Turklāt – jāpārliecinās, ka ēka ir celta vai renovēta atbilstoši izsniegtajai būvatļaujai, piemēram, ja sienu biezums vai plānojums nesakrīt ar būvvaldē apstiprināto, tad iedzīvotājiem visas šī neatbilstības būs jānovērš.

Pieredze liecina, ka jaunajos projektos ļoti bieži dzīvokļi tiek pārdoti iepriekšpārdošanā, kamēr būvniecība rit pilnā sparā. Nekustamo īpašumu kompānijas "Bonava Latvija" pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša pastāstīja, ka dzīvokļus sāk pārdot, kad ir būvatļauja. Un vidēji paiet pusotrs, gads pirms dzīvoklis tiek nodots ekspluatācijā. Tādējādi pircēji var ietaupīt aptuveni 10% cenas. Pēc Ekšas teiktā, parasti brīdī, kad ēka ir pabeigta un nodota ekspluatācijā, vidēji ir izpārdoti ap 90% dzīvokļu.

Bet kā banka izvērtē hipotekārā kredīta piešķiršanu dzīvokļa iegādei, ja tas nav nodots ekspluatācijā?

"Swedbank" hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Latvijā Normunds Dūcis pastāstīja, ka ir gana ierasti piešķirt kredītu dzīvokļa, kas ir būvniecības stadijā, iegādei. "Pareizāk sakot, izteikt piedāvājumu par šo kredīta saņemšanu un arī parakstīt aizdevuma līgumu, bet jāņem ir vērā, ka nauda tiks izmaksāta pārdevējam tikai tad, kad šis objekts tiks pabeigts un nodots ekspluatācijā," stāstīja Dūcis. Tādējādi pircējs riskē tikai ar pirmo iemaksu, ja tāda ir bijusi.

Dūcis cilvēkiem iesaka arī papētīt, kuri ir tie lielie uzņēmumi, kuri jau gadiem būvē daudzdzīvokļu ēkas. "Es domāju, ja iegādājas no šāda attīstītāja, tad tas risks samazinās līdz minimumam," viņš norādīja.

Savukārt "Bonava Latvija" pārstāvis uzsvēra, ka cilvēkam par dzīvokli ir jāmaksā tikai tad, kad ēka ir nodota ekspluatācijā. Un tam jābūt rakstītam arī līgumā.

"Pilnu dzīvokļa maksu normālos gadījumos klients maksā tikai tad, kad īpašums tiek pārrakstīts uz viņa vārda un reģistrēts Zemesgrāmatā," norādīja Ekša.

Iegādājoties īpašumu, kas nav nodots ekspluatācijā, ir jārēķinās ar zināmu risku, tāpēc ļoti svarīgi ir pievērst uzmanība, kādas ir atsauksmes par konkrētā projekta attīstītāju un kāds līgums tiek slēgts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti