Eiro fokusā

Cīravas pagastā Šmitu ģimene veido "Meža dizaina dārzu"

Eiro fokusā

Bezdarba rādītāji 2019. gada līmenī varētu atgriezties tikai 2022. gada beigās

Eksperti: Arī nākamgad ekonomikas atkopšanos ietekmēs cīņa ar Covid

Kas bija nozīmīgākie notikumi ekonomikā 2020. gadā un kas gaidāms šogad? Vērtē ekonomisti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kādi bija nozīmīgākie notikumi ekonomikā 2020. gadā, un kādas norises tautsaimniecībā gaidāmas 2021. gadā? Ekonomisti vērtēja, ka Covid-19 sekas, kas būtiski ietekmēja ekonomiku pērn, jutīsim arī šogad un tautsaimniecība straujāk varētu augt 2022. gadā.

2020. gads bija Covid-19 pandēmijas gads. Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš vērtēja, ka ekonomikas kritums tomēr bijis mazāks, nekā prognozēts iepriekš.

"Nepiepildījās negatīvās prognozes. Kad sākās pandēmija, bija iespējamība, ka ekonomikas kritums varētu pārsniegt 10% un līdzināties 2008., 2009. gada periodam. Tas nenotika. Arī tagad, otrajā vilnī rudenī gan uzņēmēji ir spējuši pielāgoties, gan no valsts ir atbalsts. Bezdarba kāpums nav pārmērīgs, un darba tirgū arī vakances ir pieejamas. Salīdzinot ar Eiropas vidējo līmeni, mūsu ekonomikas kritums pagaidām bijis jūtami mazāks," sacīja "Citadeles" ekonomists.

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Paula skaidroja, ka gada sākumā problēmas bija vērojamas transporta un kokrūpniecības nozarē, bet Covid-19 dēļ vairāku nozaru darbs tika pakļauts ierobežojumiem.

"Piemēram, viesmīlības nozare, ēdināšana, arī transports un daļēji tirdzniecība. Daļa no šīm jomām kaut nedaudz atguvās 3. ceturksnī, un to noteica atliktā patēriņa īstenošanas iespējas. Jo pandēmijas sākumposmā izrādījās, ka daudziem uzņēmumiem nav iespēju sniegt pakalpojumus attālināti. Sākumā iespaidīgi cieta tirdzniecība, bet, attīstoties "on-line" tirdzniecības iespējām, šī nozares atguvās. Bet dažu preču iegāde, piemēram, automobiļu iegāde, krīzes situācijā nav prioritāte, tur bija straujš īslaicīgs kritums. Visticamāk, arī turpmāk būs jāsaglabā distancēšanās vai pakalpojumu sniegšanas ierobežojumi, līdz ar to ekonomiskā aktivitāte gada sākumā vēl nespēs atgūties. Gada sākums paies diezgan stiprā pandēmijas ierobežojumu ietekmē. Līdz ar to nākamā [2021.] gada ekonomiskās izaugsmes prognoze ir sarukusi, šobrīd tā ir 2,8%," teica Paula.

Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes Ekonomikas nodaļas vadītājs, profesors Jānis Priede vērtēja, ka

pasaules ekonomiku 2021. gadā ietekmēs ne tikai cīņa ar Covid-19, bet arī klimata pārmaiņas un ASV prezidenta vēlēšanas.

"Jebkurā gadījumā Džo Baidena nākšana pie varas, kļūstot par ASV prezidentu, tam varētu būt liela ietekme uz globālo ekonomiku. Skaidrs, ka tiks pārskatīta sadarbība ar sabiedrotajiem, starptautiskā tirdzniecība, dalība starptautiskajās organizācijās, piemēram, Pasaules Veselības organizācijā. Tāpēc es domāju, ka šīs lielvaras prezidenta maiņai būs liela ietekme uz nākamajiem gadiem. Es gribu uzsvērt, ka arī klimata pārmaiņām būs būtiska ietekme uz ekonomiku. Varbūt jau esam aizmirsuši par lielajiem ugunsgrēkiem Austrālijā un ASV. Tie ir tie signāli, ka mūsu saimniekošana atstāj aizvien nozīmīgāku ietekmi uz klimata pārmaiņām, tāpēc uzņēmējdarbībai jākļūst zaļākai. Piemēram, Eiropas Savienības budžeta plāni ļoti skaidri iezīmē zaļo ekonomiku nākamajā plānošanas periodā un es domāju, ka tā ir ļoti būtiska lieta, kas ietekmēs mūs visus un arī to, kā izskatās ekonomika," klāstīja Priede.

Bankas "Citadele" ekonomists prognozēja, ka 2021. gada pirmajā pusē ekonomikas atkopšanās būs samērā lēna.

"Dažādi ierobežojoši pasākumi būs vajadzīgi līdz vasarai, kad mēs jau redzēsim vakcīnas pieejamību pietiekamā apmērā, lai tā būtiski ietekmētu ne tikai veselības sektoru, bet arī ekonomiskos procesus. Tas ļautu atvieglot būtiskus ierobežojumus, lai var strādāt nozares, kas šobrīd nestrādā. Prognoze būtu 3% pieaugums 2021. gadā. Tā kā kritums šogad [2020. gadā] ir 4,5%, mēs pilnībā atgūties iepriekšējā līmenī varētu 2022. gadā, kad būs pieejami līdzekļi no Eiropas atjaunošanas fonda. Tad tā izaugsme varētu būt ļoti strauja, iespējams, pat 5% gadā," lēsa Āboliņš.

Eksperti vērtēja, ka arī 2021. gadā ekonomikas atkopšanos ietekmēs cīņa ar Covid-19, jo vakcīnas pieejamība neatrisinās visas tautsaimniecības problēmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti