Dienas ziņas

Talsos jaunos airētājus trenē bosnietis

Dienas ziņas

Šveices ministrs: ir svarīgi, ka sniedzam neitralitātes pakalpojumu

Kartupeļu raža šogad būs jādala ar kolorādo vabolēm

Kartupeļu raža šogad būs jādala ar Kolorado vabolēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pateicoties laika apstākļiem, Kolorado vaboles šogad attīstoties straujāk, tādējādi kartupeļu raža varot samazināties pat par 80%. Lielie kartupeļu audzētāji gan vēl cer, ka kartupeļi izaugs, vien pukojas, ka iecienītākie insekticīdi iekļuvuši aizliegto sarakstos, bet kāds bioloģiskais zemnieks izstrādājis īpašu mehānismu vaboļu savākšanai.

Pārfrāzējot kādreiz populārās dziesmas vārdus,  kartupeļu audzētāji šogad saka – viens vienīgs vaboļu lauks.

Nelūgtie viesi, kas Latvijā parādījušies jau pagājušajā gadsimtā, kartupeļu ražu šogad apdraud visos reģionos. Kāda mazdārziņa saimniece no Alsungas savā video rāda, kā pati saka, savu bēdu ieleju.

"Tā ir problēma mazos dārziņos, kur nevar lietot augu aizsardzības līdzekļus. Viena vaboļu mātīte var izdēt pirmajā reizē 600 oliņas. Pēc tam otrās paaudzes 400, bet trešās paaudzes vaboles izdēj apmēram 100 oliņas," stāstīja Latvijas Agronomu biedrības valdes locekle Anita Lešinska.

Kolorado vaboles šogad apsēdušas gan lielus, gan mazus dārzus, un nolasīt ar rokām tās praktiski vairs nav iespējams. Tāpēc kādā bioloģiskajā zemnieku saimniecībā Penkules pagastā izdomāts mehāniskais vaboļu savācējs. Ideja aizgūta no internetā atrastiem videoklipiem, bet jaunais saimnieks to sameistarojis no  mājās atrastiem nolietotiem priekšmetiem. Kāds ir tā ieguvums, var redzēt mucā un kastē, kur sabērtas saslaucītās vaboles un kāpuri.

"Ja labi lasa, tad pie šī daudzuma, kas ir šogad, tos 200 litrus [Kolorado vaboļu] var dienā savākt.

Ideja radās tāpēc, ka vaboļu ir tik daudz, ka mēs sapratām: ja mēs neko nedarīsim lietas labā, tad vienkārši mums kartupeļu nebūs šogad.

Vaboļu ir tik daudz, ka viņas noēd visu pa tīro, ar visiem kātiem nograuž," klāstīja bioloģiskās ZS "Vizbuļi" pārstāvis Jānis Hercbergs.

Vaboļu slaukāmais gan uzkonstruēts mazliet par vēlu. Cerība saglābt esot tikai vēlās kartupeļu šķirnes, bet agrajām šķirnēm pāris mazie kartupeļi, visticamāk, arī būs visa iegūtā raža.

Lielākas izredzes  ir saimniecībās, kur var izmantot augu aizsardzības līdzekļus. Problēma gan esot tā, ka ierastie sistēmiskas iedarbības  līdzekļi iekļuvuši aizliegto sarakstā. 

Augu aizsardzības speciālisti gan stāstīja, ka Kolorado vaboļu šogad neesot vairāk kā citkārt, vien, pateicoties vēsajam pavasarim, un svelmainajai vasarai, uz lakstiem tās sastopamas visās attīstības stadijās.

"Šobrīd tas viss, ko mēs pamanītu divos mēnešos, ir sablīvējies 3–4 nedēļās. Ir jāiet uz lauka un jāskatās. Vairs nepietiek kā citus gadu pāris reizes nedēļā, tagad tas ir jādara katru dienu. Tas nozīmē, ja pieaugušie īpatņi vakar ir izdējuši oliņas, tad karstā laika ietekmē šodien vai rīt jau būs izšķīlušies mazie kāpuri," stāstīja Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Integrētās augu aizsardzības daļas vadītāja Anitra Lestlande.

Ja laukus sasniegs spēcīgs lietus, situācija varētu uzlaboties, jo vaboles un kāpuri  tiktu noskaloti zemē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti