Ārpus Rīgas

Viļānos par 3 miljoniem eiro būvē jaunu govju fermu

Ārpus Rīgas

''Zemgales Ziņas'' galvenā redaktore Agnese Leiburga par Glūdas skolas ēkas pārdošanu

Kartupeļu audzētāji steidz vākt slapjajā zemē nesapuvušos tupeņus

Kartupeļu audzētāji steidz vākt slapjajā zemē nesapuvušos tupeņus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kartupeļu audzētājiem situācija ir smaga visā Latvijā, tā pēc rudens lietavām notiekošo komentē Kartupeļu audzētāju un  pārstrādātāju savienības vadītāja Aiga Kraukle. Par vairākām nedēļām ir iekavējusies ražas novākšana, un daudzviet slapjajā zemē kartupeļi ir vienkārši sapuvuši. Kaut gan ir skaidrs, ka zaudējumi būs, tagad galvenais ir pasteigties novākt to, kas vēl guļ zemē.

Zemnieku saimniecībā "Gudriķi" Otaņķu pagastā ir novākta tikai trešdaļa no izaudzētajiem kartupeļiem. Raža būtu bijusi laba, ja vien nebūtu jāpiedzīvo šīs rudens lietavas, spriež saimniece Vita Sileniece.

Saimniecības kombains apstājas pie slapjākajām vietām, tur vienkārši pārbraucot pāri, jo kartupeļi tādās vietās nav vācami, viss ir sabojājies, stāsta saimniece.

Zemnieku saimniecība specializējas tieši sēklas kartupeļu audzēšanā, tāpēc kartupeļiem jābūt kvalitatīviem, spriež saimnieks Guntis Silenieks. Zaudējumi noteikti būs, taču tā nebūs pirmā reize, kad jārēķinās ar laika apstākļiem.

"Ir ļoti slikti, kad lauka vidū ir ieleja – tur kartupeļi ir sapuvuši. Sola atkal lietu, tad būs vēl sliktāk. Zaudējumus vēl nerēķinu. Viena šķirne vispār nebūs novācama.

Jaunā šķirne Laudine ir bojāta, rūsaina. Tā kā mēs nodarbojamies ar sēklas kartupeļu audzēšanu, uz sertifikāciju to nevar dot. It kā perspektīva šķirne, bet visi bojāti, kaut gan kartupeļi lieli,” teica saimnieks.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle spriež, ka smaga situācija ir visā Latvijā.

"Kartupeļi grūti rokas visur – vai tā būtu Vidzeme, Kurzeme vai Latgale. Rok kartupeļus arī pēc sentēvu metodēm.

Labāk ir tiem, kam smilšaini lauki, bet smagi ir visiem. Kamēr nav pienācis sals, necenšamies pat rēķināt zaudējumus," atzina Kraukle.

Visticamāk, Latvijā kartupeļus turpinās novākt visa oktobra garumā. Parasti kartupeļus novāc līdz septembra beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti