Karteļa veidošanā pieķertajam būvuzņēmumam sods - 125 tūkstoši eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Par karteļa vienošanās shēmu Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu iepirkumos pieķerts būvniecības uzņēmums "RCI Gulbene", kas par aizliegtu vienošanos sodīts ar 125 tūkstošiem eiro. Savukārt otram uzņēmumam nolemts sodu nepiemērot, informēja Konkurences padome (KP).

Shēmā darbojušies divi uzņēmumi - "RCI Gulbene" un vēl kāda firma, kuru KP neatklāj. Abi uzņēmumi trīs iepirkumos, kuru kopējā līgumcena bija 684 770 eiro, bija savstarpēji vienojušies nekonkurēt. Divos iepirkumus rīkoja zemnieku saimniecības un vienu pašvaldības skola, bet visos gadījumos bija piesaistīti ES fondu līdzekļi, stāsta KP vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Skaidrīte Ābrama par shēmu
00:00 / 01:27
Lejuplādēt

Pēc vienošanās viens uzņēmums iesniedza pasūtītājam savu vēlamo tāmi, bet otrs sniedza mākslīgi sadārdzinātu tāmi. Divos no iepirkumiem pasūtījumus saņēma „RCI Gulbene”. Vienā iepirkumā pasūtījumu saņēma otrs uzņēmums, bet reālie darbi pilnībā tika nodoti „RCI Gulbene”.

Par šādu „izlīdzēšanu” uzņēmums otram pretendentam izmaksāja ap 3% no iepirkuma līguma, informēja KP.

Pārkāpums tika atklāts, jo viens no karteļa dalībniekiem ziņoja KP par aizliegto vienošanos. Konkurences padome nolēmusi saudzēt šo uzņēmumu, jo tas ir pirmais precedents iecietības programmā, kas ļauj uzņēmumiem saņemt pilnīgu atbrīvojumu no soda par pierādījumu iesniegšanu aizliegtās vienošanās pārkāpumiem.

"RCI Gulbene" piemērots sods - 125 tūkstoši eiro. Otram uzņēmumam, kurš ziņoja par pārkāpumu, sods netiks piemērots.

„RCI Gulbene” valdes loceklis Jāni Kubuliņš intervijā Latvijas Televīzijai noliedza karteļa faktu, bet plašākus komentārus nesniedza, jo vēl nav iepazinies ar KP lēmumu. Kubuliņš arī neizteica versijas par to, kurš no partneriem varētu būt ziņojis konkurences uzraugiem.

Iepriekš KP norādīja, ka vairumā Rietumeiropas valstu, kā arī Eiropas Komisijas līmenī lielākā daļa konkurences tiesību pārkāpumu, kas ir slēpti un ļoti grūti atklājami, tiek konstatēti tieši pēc iecietības programmu ziņojumos sniegtās informācijas.

Šis ir pirmais gadījums Latvijā, kad tirgus dalībnieku kartelis atklāts balstoties uz kāda no karteļa dalībniekiem sniegto informāciju. Konkurences padome arī prognozē, ka šī izmeklēšanas lieta arī var kļūt par nozīmīgu soli karteļu atklāšanā nākotnē, jo pirmkārt, uzņēmēju vidū nostiprināsies izpratne, kāpēc izdevīgāk ziņot par pārkāpumu brīvprātīgi, un, otrkārt, tā konkurences uzraugiem ļāvusi precīzāk izprast pārkāpēju izmantotās shēmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti