Dienas ziņas

Skolēnu mācību uzņēmums rada spieķus neredzīgajiem

Dienas ziņas

Dodas pārgājienā pa "Lubāna mitrāju"

Kārsavas novadā attīstās jaunie uzņēmēji

Kārsavas novadā attīstās jaunie uzņēmēji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kārsavas novadā šogad jau piekto reizi tiek organizēts jauniešu biznesa iniciatīvu konkurss "Step Up" jeb "Solis augšup",  kas dod iespēju jauniešiem uzsākt un attīstīt pašiem savu uzņēmējdarbību. Pērn konkursam pieteicās rekordliels dalībnieku skaits, un atbalstītās idejas šobrīd daudziem jau pārtapušas par uzņēmējdarbību ar pilna laika darba vietām. Tas ir ļoti būtisks Latgales ekonomisko izaugsmi stimulējošs faktors, sevišķi – attālākos lauku reģionos.

Lai aktivizētu jauniešus pierobežā darīt darbu, kas ir sirdij tuvs un reizē veicina reģiona ekonomikas attīstību, Kārsavas novadā jau piekto gadu pēc kārtas izsludināts konkurss "Step Up". Jaunie un topošie uzņēmēji, tajā startējot, gūst iespēju ideju par kādu uzņēmējdarbības veidu pārvērst realitātē. Konkursa uzvarētāji var saņemt atbalstu līdz 2000 eiro savas biznesa idejas realizācijai.

"Kā mēs visi zinām, laukos mums strādā zemnieki, pašvaldības darbinieki, skolotāji, mums par prieku ir blakus robeža, muita un robežsardze, tie tādi lielākie vaļi.

Bet, lai mēs kaut kādu nākotni nodrošinātu, kaut kādu dzīvību vēl te, tad mums ir nepieciešami tie mazie un vidējie uzņēmēji, kas ir no citām sfērām.

Šo piecu gadu laikā mums jau ir bijuši iesniegti 24 projekti, biznesa plāni, no kuriem atbalsts tika piešķirts 14," stāsta konkursa "Step Up" idejas autors Juris Vorkalis.

Pērn konkursā saņemts lielākais pieteikumu skaits tā vēsturē, un no 14 iesniegtajiem projektiem atbalstīti seši. Tostarp arī tādu pakalpojumu sniedzēji, kādu līdz šim novadā nav bijis.

Fizioterapeitei Maritai Joņinai konkurss deva iespēju dzimtajā pusē nodrošināt nozīmīgus veselības profilakses pakalpojumus, tādējādi ietaupot novada un blakus novadu iedzīvotāju laiku un līdzekļus nepieciešamās medicīnas aprūpes saņemšanai.

"Finansējums "Step Up" projekta ietvaros tika piešķirts 2000 [eiro apmērā]. Lielākoties izmantojām divām pozīcijām, viens bija fizioterapijas inventārs. Lielākā summa no fizioterapijas inventāra aizgāja kušetei. Gan telpu iekārtojumam, gan arī visādiem maziem inventāra priekšmetiem. Lai arī kā visi saka, ka galvenais ir laba ideja, bet nauda arī ir vajadzīga," teica fizioterapeite Marita Joņina.

Pieprasījums pēc fizioterapijas pakalpojumiem novadā ir liels, un, lai spētu visiem sniegt šo pakalpojumu, Marita Joņina pieaicinājusi darbā arī divus speciālistus no Rēzeknes.

Savukārt drukas un maketēšanas darbu speciāliste Antra Lipska šobrīd ir vienīgā, kura novadā sniedz oficiālus maketēšanas un drukas pakalpojumus. Arī viņai dalība konkurā palīdzēja pārvērst vaļasprieku par reālu darba vietu.

"Es mācēju zīmēt uz datora, klientu loks auga, tehnika novecoja, gadi iet uz priekšu un vajadzēja kaut kā paplašināties.

Ja tev ir lietas, kas tev patīk un kurām tu notici, kādēļ gan viņas nerealizēt," norāda drukas un maketēšanas darbu speciāliste.

Vērtējot šā gada konkursu, lielāka vērība būs pievērsta skolēnu mācību uzņēmumu ideju attīstīšanai, kas jau pastāv gan netālu esošajā Malnavas koledžā, gan Kārsavas vidusskolā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti