Dienas ziņas

Izmeklēšana pret "Swedbank" pieņemas spēkā

Dienas ziņas

Valkas novadā satraukums par Izglītības ministrijas plāniem

Zivju audzētavā nozvejas apjoms nemainīgs

Karpu audzētava «Nagļi» grasās izvērst foreļu audzēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Karpu audzētavā "Nagļi" nozveja norit veiksmīgi un tiks pabeigta laikus. Pēdējos gados nozvejoto karpu apjoms ir nemainīgs, bet, domājot par saimniecības attīstību, pērn izveidota arī foreļu audzētava. Šā gada laikā tika izaudzētas un pārdotas divas tonnas foreļu, bet nākotnē šo apjomu plānots dubultot.

Latvijas lielākajā karpu audzētavā "Nagļi" pilnā sparā rit nozveja un zivis tiek pārvestas uz ziemošanas dīķiem. Pašlaik ir nozvejota 1400 hektāru dīķu lielākā daļa. Neierasti silts oktobris nedaudz iekāvēja nozveju, taču pie labvēlīgiem laikapstākļiem procesu plānots pabeigt līdz novembra vidum.

"Ļoti silts, zivis ātri kulstās, vajag sūknēt papildu ūdeni klāt, nevaram zvejot visas astoņas stundas. [Zveja] drusku ievilkās, kādu nedēļu," stāstīja AS "Nagļi" direktore Ginta Kalvāne. Labvēlīgos apstākļos dienā var nozvejot 10-15 tonnas zivis, piebilda zivsaimniecības akvakultūras strādnieks Edgars.

Ik gadu "Nagļos" tiek nozvejotas un iztirgotas 150 līdz 180 tonnas zivju. Varētu būt arī vairāk, stāstīja direktore, bet pavasarī daudz zivju izēd putni. Īpaši pēdējos gados visvairāk skādē kormorāni un baltie gārņi.

Lai pasargātu zivis, putnus atbaida ar lielgabalu šāvieniem, taču lielākajos dīķos biedēšana nepalīdz. 

Nagļu dīķi izveidoti pirms vairāk nekā 50 gadiem bijušajos Lubāna ezera klānos. Purvains apvidus veicina dīķu aizaugšanu, kas ar gadiem arvien vairāk ietekmē nozveju. Īpaši problemātiski ir dīķi ar karpu mazuļiem, jo pat sausajās vasarās tie kļūst mitri. Ik vasaru dīķi tiek tīrīti, taču ar esošo tehniku daudzās vietās piekļūt vairs nav iespējams.  

"Lai dīķus iztīrītu, ir vajadzīga amfībija kāda, kas ietu pa ūdeni, dubļiem (..). Mēģināsim kādā projektā dabūt amfībiju, kas var dīķi izsūknēt, pļaut niedres un visu darīt dīķi," teica Kalvāne. 

99% no uzņēmuma produkcijas veido karpas, taču pirms gada, izmantojot Eiropas finansējuma piesaisti, uzcelts jauns cehs, kur pašlaik tiek audzētas foreles. Šā gada laikā izaudzētas un pārdotas divas tonnas foreļu. Ņemot vērā ceha neilgo pastāvēšanas periodu, rezultāts ir apmierinošs, uzsvēra uzņēmuma direktore. Nākotnē plānots attīstīt šo jomu, palielinot izaudzēto foreļu apjomu līdz četrām tonnām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti