Dienas ziņas

Kad mājās atved traģēdija ģimenē

Dienas ziņas

Eiropa vairāk ieguldīs mākslīgajā intelektā

Karostā cels rūpnīcu, iekļaujot vēsturisko apbūvi

Karostā cels rūpnīcu, tajā iekļaujot vēsturisko apbūvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šogad Liepājā, Karostā, sākta jaunas rūpnīcas celtniecība, kas būs jau otrā ražotne industriālā parka teritorijā. Vēl divas rūpnīcas tiek projektētas. Vienā gadījumā paredzēts ražotnes ēku savienot ar pāris 19. un 20. gadsimtu mijā celtām ēkām, kas šobrīd ir visai bēdīgā stāvoklī. Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvalde cer, ka šim piemēram varētu sekot vēl kāds investors, tādējādi saglābjot Karostas vēsturisko apbūvi.

Ideja Karostā veidot industriālo parku Liepājas pašvaldībā un SEZ pārvaldē radās 90. gadu beigās, taču tolaik jau visai nolaistā teritorija ar pamestām, pussabrukušām mājām nevienu investoru neinteresēja. 2015. gadā, ieguldot vairākus miljonus eiro no valsts, Eiropas Savienības (ES) un pašvaldības budžeta, industriālajam parkam noskatītā zona Karostas manēžas tuvumā tika sakārtota, novācot drupas, ievelkot elektrību, gāzi un labiekārtojot ielas. Pērn šeit tika atklāta pirmā rūpnīca, un tās saimnieki – SIA “Jensen Metal” - netālu jau sagatavojuši laukumu savas nākamās ražotnes būvniecībai. Savukārt pretī Karostas vēsturiskajam ūdenstornim šogad sāka celt uzņēmuma “Interspiro Production” ražotni.

"Mums ir cerības, ka tā dinamika, kas pēdējos trijos gados ir, - katru gadu ir vairāki simti jaunu darbavietu  un vairāki uzņēmumi, kas vai nu paplašinās vai nāk jauni iekšā, piemēram, “Easy Bilding”,- tad tuvākajos gados arī tādu pašu dinamiku paredzam. Tas varētu labi atsaukties uz iedzīvotāju skaitu," sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis.

Jau pieminētais uzņēmums “Easy Bilding”, ko uz Liepāju atvilinājis eksportam nepieciešamais ostas tuvums un prāmju satiksme, Karostā plāno celt ražotni, kuras apjomā tiks iekļautas arī divas vēsturiskās apbūves ēkas. Šādu – pamestu un visai bēdīgā skatā esošu namu Karostā netrūkst. Liepājas pašvaldība un SEZ pārvalde jau iepriekš stāstījušas, ka to atjaunošanai nav līdzekļu, taču pilsētas apbūves noteikumos paredzēts neizmainīt Karostas manēžai piegulošās Zemgales ielas vizuālo veidolu – tātad var celt rūpnīcas, saglabājot un atjaunojot vēsturiskos namus vai vismaz to fasādes.

“Stāstīts un piedāvāts tas ir daudziem, ideja daudziem arī patīk, bet vienmēr ir tāda neskaidrība, cik sarežģīti tas būs. Svarīgi, ka pirmais to izdara. Tad citiem būs paraugs, piemērs, un arī pārējās ēkas aizies apritē," pauda Liepājas SEZ pārvaldnieka vietnieks Uldis Hmieļevskis.

Ņemot vērā dzīvojamo māju tuvumu, Karostas industriālajā parkā atļauts strādāt ražotnēm tikai ar B un C kategorijas pieļautu piesārņojošo darbību – tātad lai iedzīvotājiem netraucētu nekādas smakas un trokšņi. Jau uzceltajā rūpnīcā notiek metālapstrāde, topošajās paredzēts ražot elpošanas aprīkojumu ūdenslīdējiem, kā arī būvniecības paneļus, kopumā nodrošinot vairākus simtus darbavietu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti