Dienas ziņas

Skrundā pamana jaunu putnu sugu

Dienas ziņas

Vācijā būvē Ventspils koncertzāles ērģeles

Skolēni meklē nākotnes profesiju

Karjeras dienās skolēni meklē savu nākotnes profesiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai nepapildinātu bezdarbnieku rindas, ir svarīgi ne vien iegūt labu izglītību, bet arī izvēlēties īsto profesiju. Tāpēc skolēni no Ozolnieku, Jelgavas un Dobeles novada karjeras nedēļā iepazinās ar biotehnologa, pavāra un automehāniķa profesiju.

Brīdi uzkavējušies pie automehāniķiem, kuri pamatskolēniem piedāvā atpazīt automašīnas detaļas, jaunieši dodas pie ķīmiķiem, kur biotehnoloģijas studenti rāda dažādus eksperimentus. Par savu nākotni studenti ir pārliecināti, jo  pēc diploma iegūšanas varēs strādāt gan ķīmijas, gan pārtikas tehnoloģijas uzņēmumos. “Manuprāt, nav īsti vajadzīgi talanti, ir nepieciešamība pēc lielas mērķtiecības un centības, tad arī viss iznāks,” saka Olaines mehānikas un tehnoloģijas koledžas studente Rita.

Astoto, devīto klašu audzēkņiem, kuri vēl ir savas nākotnes profesijas meklējumos, acis mirdz, tomēr pārliecināt jauniešus par labu nopietnajām zinātnēm nedodas viegli. “Es nedomāju savu dzīvi saistīt ar ķīmiju, esmu ļoti ieintriģēts ar angļu valodu, tāpēc es turēšos pie tā, ko zinu vislabāk,” saka Šķibes pamatskolas skolēns Gundars. Arī Artūrs meklēs citu profesiju: “Eksperimenti man ļoti patīk, bet  strādāt, mācīties.. nē, man liekas, ka tas ir ļoti sarežģīti.”

Interesentu netrūkst arī pavārapmācības darbnīcā, kur skolotāja rāda, kā  no dārzeņiem pagatavot garšīgas uzkodas. Viņasprāt, pavāri ir radoši cilvēki, kas bezdarbnieku rindas nepapildinās. “Grūti spriest, kā būs pēc 20-30 gadiem, bet, manuprāt, robots var izdarīt ko vienveidīgu, bet pavārs rada mākslas darbu,” saka Zaļenieku komerciālās un amatniecības vidusskolas skolotāja Sarmīte Vīpule.

Lauku skolās par nākotni bērni sākot domāt agrāk, tāpēc sasniedzot astoto vai devīto klasi, daudzi jau zina, ko gribētu darīt. Tās gan vairāk esot ātri apgūstamas un praktiskas lietas. “Varbūt valstij  vajadzētu vairāk pievērsties tam, kā lauki izskatīsies nākotnē, lai nodrošinātu darba vietas tieši laukos, un  tad bērniem to interesi var ievirzīt,” saka Marita Kozule, Vilces pamatskolas 9.klases audzinātāja.

Karjeras nedēļa šogad tiek organizēta jau ceturto reizi, un tās laikā vienlaikus 19 pilsētās un novados skolēni varēs tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti