Rīta Panorāma

Cēsu pilsmuižas klētī multimediju performance "SIMBOLISMS"

Rīta Panorāma

Intervija ar Aigaru Graubu un telefonintervija ar Aigaru Grāveru

Intervija ar Krišjāni Kariņu

Kariņš sola nepieļaut milzīgu nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Manā vadībā valdība neapstiprinās jaunās kadastrālās vērtības, ja nebūs jaunas un pieņemamas nodokļu likmes, kas būs krietni zemākas, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Viņš norādīja, ka "mērķis ir sakārtot sistēmu, nevis paplašināt valsts budžeta iespējas uz nekustamā īpašuma rēķina". 

Kariņš uzsvēra, ka satraukums ir nevietā. "Aprēķini tikai tagad tiek sākti veikt. Finanšu ministrija ir teikusi, ka jāiesaista visas ieinteresētās puses un kārtīgi jāizrunā. Kamēr tas nebūs izrunāts, izmaiņu nebūs," sacīja Kariņš, piebilstot, ka nepieļaus milzīgu nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu.

KONTEKSTS:

Pašreiz spēkā esošās kadastrālās vērtības aprēķinātas, izmantojot nekustamo īpašumu darījumus par 2012. un 2013. gadu. Savukārt jaunās projektētās kadastrālās vērtības aprēķinātas atbilstoši situācijai tirgū uz 2019. gada 1. jūliju. 

Saeima 2017. gadā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredzēja vēl līdz 2020. gadam iesaldēt nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Tādējādi novērsts nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums tuvākajos gados, bet 2022. gada sākumā lielākajai daļai īpašumu Latvijā pieaugtu kadastrālā vērtība. Visstraujāk vērtība augs lauksaimniecības zemei un dzīvokļiem jaunajos projektos Rīgā. Tas nozīmē, ka vairākas reizes var pieaugt arī nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN).  

JKP līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns piedāvāja atbrīvot no mājokļa nodokļa  lielāko daļu mājokļu, primārajam mājoklim nosakot 100 000 eiro neapliekamo minimumu ēkām. Priekšlikums ļautu nodokli nemaksāt apmēram 95% Latvijas iedzīvotāju – privātpersonu.

Attiecīgo likumprojektu JKP Saeimā iesniedza augusta sākumā. Ieceres par risinājumu šajā situācija dažādiem politiskajiem spēkiem atšķiras, lai gan norāda uz kopīgu mērķi – nepieļaut lielāku NĪN maksājumu pieaugumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti