Rīta Panorāma

"Latvieši pasaulē" atklā jaunu izstādi un izlaušanās spēli bēgļu gaitās

Rīta Panorāma

Atklāts kucēna ačteļu noslēpums

Intervija ar premjerministru Krišjāni Kariņu

Kariņš: Pēc igauņu lēmuma nekas cits neatliek – vasarā jāmazina alkohola akcīze līdz janvāra līmenim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pēc Igaunijas lēmuma par 25% samazināt akcīzes nodokli alkoholam, kas stāsies spēkā no jūlija, Latvijai nekas cits neatliek – arī ir jāsamazina likmes, un tas būtu jāizdara vasarā, intervijā LTV “Rīta panorāmā” atzina premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

Igaunijas lēmums Latvijas budžetam nodarīs aptuveni 100 miljonu eiro zaudējumus, jo samazināsies pārrobežu alkohola tirdzniecība, kas uzplauka tieši tāpēc, ka zemākas akcīzes nodokļa likmes dēļ igauņi iegādājās alkoholu Latvijā.

Kariņš atzina, ka akcīzes nodokļa atšķirība ir “mantotā politika”, Latvija nevēlas kļūt par lētā alkohola valsti un plānoja pakāpeniski nodokli palielināt, taču Igaunija rīkojās pēkšņi, “kaimiņi tā nedara”, tāpēc Latvijai nekas cits neatliek – jāsamazina akcīze.

Ar 2019. gada 1. martu Latvijā tika palielinātas akcīzes nodokļa likmes vīnam, raudzētiem dzērieniem (virs 6%) un starpproduktiem (līdz 15%) par 100 litriem no 92 eiro uz 101 eiro, starpproduktiem (virs 15% un līdz 22%) par 100 litriem no 150 eiro uz 168 eiro, spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem par 100 litriem absolūtā spirta no 1670 eiro uz 1840 eiro un alum (par katru absolūtā spirta tilpumprocentu) par 100 litriem no 6,8 eiro uz 7,4 eiro.

Kariņš sacīja, ka tagad Latvijai būtu jāatgriežas pie “janvāra līmeņa”.  

Igaunijā lēmums par akcīzes pazemināšanu stāsies spēkā jūlijā, un Latvijai vajadzētu atbildēt bez ilgas kavēšanas. Kariņš sacīja, ka tas gan ir Saeimas jautājums, un līdz jūlijam šādu lēmumu nevar paspēt pieņemt, bet tas būtu jāizdara vasarā.

Pēc tam abām valstīm būtu jāsēžas pie sarunu galda un jārisina problēma, norādīja Kariņš. Mērķis ir izlīdzināt likmes pakāpeniski, ar minimālām sāpēm. Piemēram, paceļot Latvija akcīzes nodokli divu gadu laikā, alkohola tirdzniecība pierobežā lēnām izsīktu, un nebūtu problēmu, atzina Kariņš.  

KONTEKSTS:

Igaunijas parlaments pieņēma likumu, kas paredz no 1. jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem, vēsta parlamenta preses dienests.

Likumprojekta pavadvēstulē bija teikts, ka šīs pazemināšanas nolūks ir dot iespēju uzņēmējiem samazināt cenas un tādējādi samazinātos alkohola daudzums, ko privātpersonas Igaunijā ieved no Latvijas.

Akcīzes nodokļa samazināšana daļai alkoholisko dzērienu Igaunijā varētu samazināt alkoholisko dzērienu pārdošanas apmēru Latvijā un palielināt to Igaunijā, bija norādīts pavadvēstulē.

Par šādu akcīzes nodokļa samazināšanu daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem - 27. maijā principiāli vienojās Igaunijas valdība. Vīnam akcīzes nodokli nav paredzēts samazināt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti