Kariņš par budžeta tapšanu: Partijām ir labi nodomi, bet nauda neaug kokos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Premjers Krišjānis Kariņš pārliecināts, ka valdības koalīcijas partneriem, kuri piedāvā piešķirt papildu naudu dažādiem mērķiem, ir labi nodomi, taču “nauda kokos neaug”.

Kariņš LTV raidījumā “Rīta panorāma” sacīja, ka situācija ar budžeta veidošanu nav no vienkāršākajām, ir idejas “pacelt kādu nodokli”, lai palielinātu pārdalāmo finansējumu, vai “ieiet iekšā kādās rezervēs vai kapitālsabiedrību dividendēs”, lai būtu vairāk naudas, ko tērēt.

Tieši tāpēc runā par to, ka var izveidot budžetu, neceļot nodokļus, kas ir svarīgi, norādīja Kariņš.  

Viņš uzsvēra, ka neviens koalīcijas partneru priekšlikums nav ļauni domāts, bet visiem kopā ir jāsaprot situācija un jāvienojas. “No mana viedokļa raugoties - nedaudz nogurdinoši, bet tāds ir tas darbs,” atzina Kariņš.  

KONTEKSTS:

Koalīcijas partijas vēl aizvien meklē kompromisu nākamā gada valsts budžeta līdzekļu sadalē. Jaunā konservatīvā partija, pēc kuras iniciatīvas budžeta veidošanas sarunas pagājušajā piektdienā tika apturētas, piedāvājusi atkal meklēt naudu, kuru pārdalīt citām vajadzībām.    

Valsts budžets 2020. gadam pārsniegs 10 miljardus eiro, un tas būs par aptuveni 500 miljoniem vairāk nekā šogad. Budžeta pārskatīšanas rezultātā esot rasti ievērojami vairāk resursu nekā valsts tēriņu revidēšanā pērn - nākamgad jauniem tēriņiem  varētu būt pieejami 93,7 miljoni eiro

Taču https://eu2.madsone.com/ad/100251566796423000006/486fd431fcb88321/mads.gif2020.gada budžeta projektā līdz šim neiekļautās vajadzībās sasniegušas aptuveni miljardu eiro. Lielākie pieprasījumi ir Veselības ministrijai, Satiksmes ministrijai un Iekšlietu ministrijai.  Jaunā konservatīvā partija iepriekš uzstāja uz minimālās algas palielināšanu līdz 500 eiro nākamgad. Savukārt budžeta iespējas ir desmit reizes mazākas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti