Krustpunktā

“Krustpunktā” diskusija par malkas apkuri pilsētās

Krustpunktā

Mediju anatomija: Mediji un nauda

Studijā ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Saruna par aktuālo valdības darbā

Kariņš nesaredz iemeslu ekonomikas ministra Nemiro demisijas pieprasīšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") ir panācis, ka "Latvenergo" pagaidu padome ir atkāpusies, līdz ar to nav saredzams iemesls viņa demisijas pieprasīšanai, intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"). Vienlaikus Kariņš atzina, ka Nemiro pieņemtais lēmums bijis politisks.

Kariņš uzsvēra, ka neredz pamatu "Latvenergo" padomes atlaišanai, tomēr ekonomikas ministram ir tiesības šādi rīkoties. "Ja tas ir izdarīts - nevar iecelt [jaunu padomi] bez konkursa. Es neredzu pamatojumu. Tas drīzāk bija politisks lēmums. Lai sabiedrība vērtē. Mums nevar būt padome, kas iecelta bez konkursa. [Patlaban] nav tādu lēmumu, kuri valdei būtu jāpieņem bez padomes. [Padomē] nevar būt politizētas personas, kuras savtīgu interešu dēļ atrodas padomē. Mums jāiet uz profesionālu pārvaldību," pauda Kariņš.

Premjers norādīja, ka nepieciešams iet uz profesionālu, centralizētu valsts uzņēmumu pārvaldes modeli. Tāpat varētu apsvērt atsevišķu lielo valsts uzņēmumu daļas kotēt fondu biržā. "Ja mēs paturam šādus uzņēmumu valsts kontrolē, mums jābūt pārliecinātiem, ka tie patērētājiem ir labi," norādīja Kariņš.

KONTEKSTS:

19. jūnijā atcelta valsts AS "Latvenergo" padome. Ekonomikas ministrs Nemiro par iemeslu minēja neapmierinātību ar līdzšinējās padomes kūtrumu jaunu tirgu iekarošanā un elektroenerģijas sadales tarifu samazināšanā.

Atlaistās padomes vietā tika iecelta pagaidu padome, kuras sastāvā ir ekonomikas ministra padomnieks Pāvels Rebenoks, ministra biroja vadītāja Inese Kublicka, Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Kristaps Stepanovs, AS "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro un Artūrs Šnoriņš. Rebenoks iecelts par uzņēmuma padomes priekšsēdētāju, bet Degro - par padomes priekšsēdētāja vietnieku.

Premjers Kariņš iepriekš paziņoja, ka lēmums par "Latvenergo" padomes maiņu ir nepārdomāts un sasteigts, kā arī neatbilst labas pārvaldības principiem. Ministru prezidents pieprasījis ministram skaidrojumus. Tikmēr Nemiro intervijā Latvijas Radio teica, ka šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz dienesta ziņojumu. To gatavojis un iesniedzis "Latvenergo" valsts kapitāldaļu turētāja pārstāvis EM valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

Pirmdien, 1. jūlijā, "Latvenergo" pagaidu padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks informēja Nemiro ("KPV LV") par visu padomes locekļu lēmumu atkāpties no amata, jo neredz iespēju pilnvērtīgi pildīt funkcijas esošā politiskā spiediena dēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti