Kariņš: Nākotnē valsts atbalsts energocenu krīzē varētu būt mērķētāks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Turpinoties energoresursu cenu milzu svārstībām un kāpumiem, valsts varētu turpināt atbalstīt iedzīvotājus, taču ar mērķētākiem pabalstiem, medijiem sacīja premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

Kariņš norādīja uz šogad jau pieņemtajiem atbalsta rīkiem saistībā ar energocenu krīzi, un tas būs spēkā vēl šīs apkures sezonas laikā, līdz ar to gāzes cenas svārstībām nevajadzētu ietekmēt mājsaimniecības tuvākajā laikā.

Vienlaikus premjers atzina, ka svarīgi būs tas, kā situācija mainīsies pavasarī un vasarā un kādas būs cenas rudenī un ziemā. “Ja turpināsies cenas milzu svārstības vai milzu kāpumi, mēs atbalstīsim arī mūsu patērētājus. (..) Uz priekšu mums jāveido mērķēti pabalsti, lai mēs labāk varam palīdzēt tiem, kuriem visvairāk tas būtu nepieciešams,” sacīja Kariņš.

Viņš pieļāva, ka jau esošo atbalsta mehānismu varētu pārveidot, lai tas būtu mērķētāks.

Līdzīgi norādīja partiju apvienību “Attīstībai/Par!” pārstāvošais Saeimas deputāts Juris Pūce, sakot, ka svarīgi ir palīdzēt iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem. “Skaidrs, ka augsta inflācija un, pēc prognozēm, ļoti zema izaugsme nozīmēs to, ka šādu cilvēku būs vairāk. Un valstij kopā ar pašvaldībām jāatrod tuvākajā  laikā efektīvi līdzekļi, kas iekļauj šīs jaunās izmaiņas, lai sociāli mazāk nodrošināti cilvēki varētu saņemt nepieciešamo atbalstu,” sacīja Pūce.

Vienlaikus Pūce atzina, ka cenas turpinās kāpt un ar jauno cenu līmeni būs jāsadzīvo visai sabiedrībai ilgāku laiku.

“Tās izmaksas iepretim izmaksām, ko šobrīd cieš iedzīvotāji Ukrainā no aviouzlidojumiem vai raķešu uzlidojumiem, nav salīdzināmas. Tas, ka mēs – Rietumu sabiedrība – sodām ar sankciju palīdzību Putina režīmu par pieņemtajiem lēmumiem, tam ir arī ekonomiskās sekas un konsekvences. Un tā ir daļa no mūsu kopīgās atbildības, rūpes par to, ka varam būt droši nākotnē,” komentēja Pūce.

Arī ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība) atzina: "Tā situācija, ko mēs mēdzām uzskatīt par stabilu, un cena, par kuru domājām, ka tā ir stabila, – šobrīd nav ne mazāko indikāciju un cerību, ka tuvākajos mēnešos un, iespējams, pat gados tas varētu atgriezties."

Tikmēr labklājības ministrs Gatis Eglītis (“Konservatīvie”) pastāstīja, ka senioru atbalstam plāno pensiju indeksāciju šogad septembrī, nevis oktobrī, kā tas ierasti bijis.

KONTEKSTS:

Ņemot vērā bažas par dabasgāzes piegādēm Krievijas sāktā kara Ukrainā dēļ, gāzes cena Eiropas biržās pirmdien pieaugusi par vairāk nekā 60% un sasniegusi rekordaugstu līmeni. Arī "Latvijas gāze" brīdināja par dabasgāzes biržas cenas trīskāršu pieaugumu aprīlī.

Jāpiebilst, ka pašreizējie gāzes tarifi mājsaimniecībām ir spēkā līdz šāda gada 1. jūlijam, liecina informācija "Latvijas gāzes"  mājaslapā. Līdz ar to izmaiņas biržas cenā varētu ietekmēt lielos lietotājus, kuriem nav fiksētu tarifu.

Energoresursu cenu pieaugums gan bija vērojams vēl pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā. Un toreiz Saeima pieņēmusi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumu, kas nosaka atbalsta sniegšanu iedzīvotājiem un uzņēmējiem apmēram 250 miljonu eiro apmērā energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti