Kariņš: Atbildīgie dienesti nespēj vienoties par «naudas sijāšanu» «AB LV Bank» likvidācijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Atbildīgie dienesti – Finanšu un kapitāla tirgus komisija un Kontroles dienests –  pašlaik nespēj vienoties par "tīrās un netīrās naudas sijāšanas" metodoloģiju likvidējamās komercbankas "AB LV Bank" likvidācijas procesā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāmā" atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā vienotība").

"Finanšu un kapitāla tirgus komisija, tātad banku uzraugs, un Kontroles dienests nevar vienoties, kā mēs šo lietu izskatīsim.

Tikmēr, protams, kreditori gaida savu naudu. Un, protams, tur ir arī tīras un baltas naudas, kas būtu jāizmaksā.

Bet pirms izmaksas ir jāpārbauda," skaidroja Kariņš, norādot, ka viņa uzdevums ir panākt, lai abi atbildīgie dienesti sadarbotos un vienotos par naudas pārbaudēm.

"Pirms mēs varam izņemt ārā labos ābolus, mums ir jāatsijā sliktie. Lūdzu, vienosimies, kā to darīt," šādu vēsti Kariņš abiem dienestiem nodos trešdien, 6. februārī, Finanšu sektora attīstības padomes sēdē. "Ir jāvienojas, jo mums ir jāiet uz priekšu."

KONTEKSTS:

Ar kritisku vērtējumu Latvijas institūciju spējām novērst naudas atmazgāšanu un ierobežot masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansētājus pērn augustā klajā nāca Eiropas Padomes ekspertu komitejas "Moneyval" naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas eksperti. Tādēļ valstij noteikts pastiprinātas kontroles režīms, kas nozīmē, ka, nespējot uzlabot naudas atmazgāšanas kontroli, Latvija var nonākt tā dēvētajā pelēkajā sarakstā. 

Šis nebija pirmais negatīvais vērtējums Latvijai, runājot par naudas atmazgāšanas apkarošanu. Nepietiekamu kontroli iepriekš pārmeta arī ASV. Pēc ASV Finanšu ministrijas ziņojuma gada sākumā darbību nācās beigt "ABLV Bank", kurai pārmeta  naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai un nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. 

Latvijas finanšu sistēmas sakārtošana un "Moneyval" rekomendāciju ieviešana ir viena no Kariņa valdības prioritātēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti