Rīta Panorāma

Intervija ar Ēriku Pucenu par Rīgas domes atlaišanu

Rīta Panorāma

Rīgas Ziemassvētku koncertā - pasaules hiti un supervaroņi

Intervija ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu

Kariņš: ASV sankcijas ir iespēja «izgriezt ārā korupciju» no ostām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

ASV lēmums iekļaut sankciju sarakstā no Ventspils mēra pienākumiem atstādināto Aivaru Lembergu un arī Ventspils brīvostu ir iespēja un izdevība sakārtot un depolitizēt lielo ostu pārvaldi un “izgriezt ārā korupciju no šīm struktūrām”, LTV raidījumā “Rīta panorāma” pauda premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

Kariņš norādīja, ka ostu pārvaldīšanas modeļa maiņa bija paredzēta valdības deklarācijā, bet ASV sankcijas lika šo plānu iedarbināt ātrāk, un tā ir iespēja sakārtot lietas, kuras “ilgus gadus bija izaicinājums”, “ko gadiem neesam varējuši vai gribējuši izdarīt”.

Premjers skaidroja, ka līdz šim ostas pārvaldīja politiski. Valdības iecere izveidot uzņēmumu “Ventas osta”, kas pārņems Ventspils ostas pārvaldi, ļaus padarīt pārvaldi profesionālu un depolitizētu.

Ir veiksmīgi valsts uzņēmumi, tāpēc ka politika tur neiejaucas un tai nevajag iejaukties, piebilda Kariņš.

Pašlaik ostai ir pagaidu pārvalde, bet topošajam uzņēmumam “Ventas osta” vadītājus meklēs atklātā konkursā, kas būs jāizdara līdz gada beigām, “bet centīsimies ātrāk”, pastāstīja Kariņš.  

Viņš norādīja, ka valdība darīs visu, lai Ventspils ostas darbs varētu turpināties, jau ir sperti pirmie nepieciešamie soļi, par kuriem arī ir informēti partneri ASV. 

Tiesa, viņš atzina, ka procedūras personas izslēgšanai no sankciju saraksta ASV ir “smagnējas un lēnas”, bet sarunas ar ASV notiek.

Savukārt runājot par sankciju neskartās Rīgas brīvostas pārņemšanu valsts kontrolē, Kariņš skaidroja, ka “var iedomāties, ka Rīgas ostā nav nekādu korupcijas risku”, bet arī tad, ieviešot jaunu depolitizētu un profesionālu ostu pārvaldes modeli, tas reizē jādara abās lielajās ostās.  

“Mēs [valdība] ar visiem izaicinājumiem esam tikuši galā, esmu pārliecināts, ka tiksim galā arī ar šo, soli pa solim,” sacīja Kariņš.

KONTEKSTS:

ASV iekļāvušas Globālajā Magņitska sankciju sarakstā no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.  ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV brīdināja, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Reaģējot uz ASV lēmumu, Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē. Bet valdība nolēma labot situāciju, valsts pārvaldībā pārņemot Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes, un Saeima 12. decembrī vienas dienas laikā nolēma atbalstīt šo valdības priekšlikumu. Tāpat valsts veidos jaunu valsts akciju sabiedrību (VAS) "Ventas osta"  Ventspils ostas pārvaldīšanai un apsaimniekošanai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti