Euranet Plus

Uģis Lībietis par svarīgākajiem notikumiem Eiropā šonedēļ

Euranet Plus

Par Itālijas parlamenta vēlēšanām

EP deputāts Krišjānis Kariņš par Eiropas banku sektoru, ECB uzraudzības efektivitāti

Kariņš: «ABLV gadījums» liecina par milzu robiem banku uzraudzībā Eiropā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

“ABLV Bank” krahs un Eiropas Centrālās Bankas (ECB) loma šajā gadījumā liecina par milzu robiem kredītiestāžu uzraudzībā Eiropā, intervijā Latvijas Radio piektdien, 2. martā, sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš (“Vienotība”).

Viņš pauda, ka banku uzraudzība Eiropā, pirmkārt, ir sadrumstalota, jo šī funkcija ir izkaisīta dažādu institūciju vidū. Otrkārt, ECB kā uzraugam nav dots pietiekami daudz instrumentu, lai pārskatītu kredītiestāžu darbu. Līdz ar to “ABLV gadījums” norāda uz milzu robiem uzraudzības sistēmā, kuri ir jāaizlāpa, teica Kariņš.

Viņaprāt, arvien skaidrāks kļūst fakts, ka banku uzraudzībai Eiropas Savienībā (ES) ir jānotiek centralizēti. Kā viens no argumentiem ir apstāklis, ka bankas savu jurisdikciju var pārcelt uz tādu ES valsti, kur ir vājāks banku uzraugs. Tādējādi bankām ir brīvākas rokas naudas atmazgāšanā un citās nelikumībās. Kariņš pauda, ka tieši praktiska banku uzraudzība ir vāja, jo likums ir gana skaidrs.

Vienlaikus EP deputāts neslēpa kritiku par Finanšu kapitāla un tirgus komisijas (FKTK) darbību. Ja ir patiess pārmetums, ka “ABLV Bank” sistemātiski ir atmazgājusi naudu, tad ir jautājums, ko darīja FKTK, sacīja Kariņš. Politiķis neslēpa neapmierinātību, ka ziņas par “ABLV Bank” pienāca no ASV, nevis no FKTK vai ECB.

KONTEKSTS:

"ABLV Bank" problēmas publiski izskanēja 13.februārī, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās, pēc kā bankai radās grūtības.  Naktī uz 24.februāri FKTK pieņēma lēmumu, ka “ABLV Bank” ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. Eiropas Centrālā banka (ECB) paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta un tās glābšana nav sabiedrības interesēs. "ABLV Bank"  ārkārtas akcionāru pilnsapulce 26. februārī pieņēmusi lēmumu par pašlikvidāciju.

"ABLV Bank" pēc aktīvu apjoma pērnā gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti