Panorāma

Neatzīst Doneckā izdotu medmāsas diplomu

Panorāma

Pārtikas trūkuma Latvijā nebūs, taču cenas kāps

Kara dēļ vairāk prāmju, bet mazāk ASV tūristu

Kara Ukrainā dēļ Rīgā būs vairāk prāmju, bet mazāk ASV tūristu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Karš Ukrainā ietekmē tūrisma nozari visā pasaulē, arī Latvijā. Kopš kara sākuma daudzi amerikāņi mainījuši savus ceļojuma plānus, no tiem svītrojot Eiropu. Tas smagi ietekmēja, piemēram, Rundāles pils darbu, jo gada sākumā gandrīz katra otrā ekskursantu grupa tika atteikta. Savukārt slēgtās Sanktpēterburgas ostas dēļ Rīgas ostā piestās rekordliels kruīza kuģu skaits – gandrīz katru dienu ienāks pa kuģim.

Pēc divu gadu pauzes Rīgā atkal ir tūristi. Sabīnei no Vācijas šis ir plānots kruīza brauciens ar dienu Rīgā. "Ļoti skaisti! Jūgendstils pilsētā ir skaists, jā."

Šīlai un Džekam tūroperators mainījis jau nopirkto ceļojumu. "Viņi kovida dēļ pilnībā izmainīja maršrutu, izmainīja kuģa ceļu, mums vispār tagad bija jābūt Indijā. Mēs esam jau vairākas reizes bijuši Ķīnā un Japānā, bet nekad vēl šeit. Ir fantastiski!"

Gan Sabīni, gan amerikāņus Šīlu un Džeku uz Rīgu atveda kruīza kuģi.

Ienākošo kruīzu ziņā šis būs rekorda gads Rīgai – par 40% vairāk kuģu nekā gados pirms kovida, daži kruīza laineri būs vairāku futbola laukumu lielumā.

110 kruīza kuģi šovasar atvedīs 80–100 tūkstošus tūristu.

"Ņemot vērā karu un to, ka aizvērās Sanktpēterburgas [osta], mums tas nospēlēja par labu. Jo tagad izvēlas Rīgu. Un šis arī ir jāuztver nevis kā dāvana, bet kā iespēja. Pacelt to Rīgu citā līmenī," teica Rīgas brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps ("Latvijas attīstībai").

Viens šāds vienas dienas tūrists Rīgā tērē vidēji 20 eiro. Tie, kuri izvēlas ekskursijas vai nakšņo, protams, vairāk.

Prieku par daudzajiem kruīza kuģiem Rīgā gan aptumšo fakts, ka kovids diktē savus noteikumus pasažieru skaita ziņā. Kuģi nav piepildīti maksimāli un, piemēram, kuģis ar 3000 vietām ienāk tikai ar 800 pasažieriem uz klāja. Vidēji kuģu piepildījums ir 50–60%. Taču ne tik daudz kovids, cik karš Ukrainā ietekmē tūristu plūsmu.

"Mēs skaitāmies kara zonai ļoti tuvu, un diemžēl tā ir masu mediju ietekme, jo Latviju ir parādījuši kā [kara zonai] tuvu valsti.

Šeit būtu jāstrādā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai, lai šo tēlu mainītu," uzskata uzņēmuma "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša.

To īpaši izjuta Rundāles pilī. Kara sākumā atteica katru otro rezervāciju. "Sekoja diezgan daudz grupu atteikumu, pārsvarā valstis, kas tālāk no Latvijas, tūrfirmas no ASV vai Eiropas dienvidu valstis, Itālija, Spānija, Portugāle," atzina Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse.

Rundāle ir viens no posmiem amerikāņu tūroperatora izveidotā ceļojumā pa arhitekta Rastrelli ceļu, kas noslēdzas Pēterburgā, un uz Krieviju ceļš slēgts. 

Bet vasara izskatās ļoti cerīgi.

"Tendence ir normalizējusies, brauc no pārējās Eiropas, no kaimiņvalstīm. Mēs viņus arī īpaši gaidām, jo mums ir digitālais gids angļu, vācu, latviešu, lietuviešu valodā, nu, tikai igauņu valodā vēl nav," sacīja Lūse.

Arī audio gids savā ziņā ir atbilde kovidam vai faktam, ka lielā pulkā pārvietoties pēc kovida vairs negribas. Tagad katrs var izstaigāt pili un parku savā ritmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti