Kara Ukrainā dēļ būtiski ietekmētā cena biržā – izaicinājums Latvijas saimniekiem pārdot graudus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ziņas par karadarbību Ukrainā būtiski ietekmē graudu cenas biržā. Labības audzētāji norādījuši, ka vienā brīdī cena palielinās par 50 eiro, otrā dienā ir straujš kritums. Tikmēr Dienvidkurzemes zemnieki atzina, ka kopumā raža būs laba un kviešiem pat varētu būt rekordražas. Dienvidkurzemē labība sakritusi veldrē tikai dažās vietās. 

Kara Ukrainā dēļ būtiski ietekmētā cena biržā – izaicinājums Latvijas saimniekiem pārdot graudus
00:00 / 05:20
Lejuplādēt

Zemnieki šajās dienās sākuši pļaut ziemas miežus, daži pasteigušies pļaut arī rapsi un kviešus. Kooperatīva "Durbes grauds" valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča Latvijas Radio rādīja, kāda situācija ir izmēģinājumu laukā, kur aug vairāk nekā desmit dažādas šķirnes, te labi varot izpētīt, kādu  šķirni izmantot nākotnē. 

"Mēs varam apskatīties, kāda ir katra šķirne īsi pirms ražas novākšanas.  Viena no pirmajām, kas sakritusi veldrē, ir "Skagen". Ražīga, diemžēl ir tāda īpašība, ka ekstrēmos laika apstākļos krīt gar zemi. Raža te ir, bet, kā teikt, tukšas vārpas veldrē nekrīt. Te mēs redzam "Fenomens",  agra šķirne – stāv gaisā, akotains, tā ir aizsardzība pret meža zvēriem," skaidroja Bēča.

Viņš norādīja, ka šogad kopumā raža būs laba, taču situācija ir ļoti neierasta un to ietekmē karadarbība Ukrainā. Kooperatīvs 90% no graudiem eksportē, tikai izaudzētās auzas paliek Latvijā un tiek izmantotas vietējā pārstrādē. 

Bēča stāstīja: "Stāvot lauka malā, izskatās, ka raža būs laba. Nepacietīgie stāsta, ka arī ar kvalitāti būšot viss puslīdz kārtībā, jāgaida tikai labi laika apstākļi labības novākšanai. Cena šogad ir interesants jēdziens. Dienas laikā lēkā 50 līdz 40 eiro uz augšu un uz leju, tas būs interesanti – noķert īsto brīdi, kad pārdot ražu. Tas būs diezgan liels izaicinājums šogad. Kā paziņo, ka Ukrainas graudus varēs izvest pār Melno jūru, tā cena nokritās. Kā uzmeta pāris raķetes, tā cena atkal uz otru pusi, tas viss ir atkarīgs ne tikai no mūsu iespējām, bet situācijas pasaules politikā."

Dienvidkurzemes labības audzētāji galvenokārt savu izaudzēto ved uz Liepājas ostu. Eksportā nonāk arī zemnieku saimniecībā "Pīlādži" izaudzētā produkcija.

Agronoms Aigars Putra stāstīja, ka Durbē kviešiem varot gaidīt pat rekorda ražas. Ziemas miežus sāka pļaut jau pagājušā nedēļā, tagad graudi nonākuši kaltē. 

Putra sacīja, ka Durbes pusē lietusgāzes nav būtiski ietekmējušas situāciju labība laukos: "Mūsu saimniecībā sagāzts tikai dažās vietās, ir saimniecības, kurām mūsu pusē ir sagāzušās arī lielākas platības, taču ne tik daudz kā Zemgalē un Vidzemē. Tas viss sākas aiz Skrundas un uz Rīgas pusi. Laika apstākļi būtu varējuši būt labāki pavasarī, temperatūras svārstības ietekmēja tieši rapšu un miežu ražu." 

Jau pavisam drīz labība tiks vesta uz Liepājas ostu, kur sāksies aktīva graudu pārkraušanas sezona, Putra pauda: "Mums viss iet uz ostu, ļoti tuvu – 25 kilometru attālumā, mums pat nav izdevīgi vest uz Saldu, kas ir 74 kilometru tālu. Tās ir mazākas loģistikas izmaksas, priekšapstrāde mums ir pašiem, un nodrošinām tīru preci ostai." 

Lielākā daļa miežu jau ir izkaltēti, stāstīja lauksaimnieks, taču ir bijis samērā liels mitrums, tāpēc process būšot jāveic atkārtoti. Prognozes liecina, ka šogad zemnieku saimniecībā "Pīlādži'' varētu būt ļoti laba raža kviešiem, sasniedzot 6,5 tonnas no hektāra. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti