Panorāma

Sen gaidīts atbalsts "mūžīgo bērnu" vecākiem

Panorāma

Bēgļi atgriežas mājās – Ukrainā

Ar saules paneļiem mazinās ražošanas izmaksas

Kāpjot elektroenerģijas cenām, uzņēmumi ražošanas izmaksas mazina ar saules paneļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ražošanas uzņēmumi Latvijā meklē veidus, kā mazināt elektroenerģijas cenu kāpumu, kas nozīmē arī produkcijas sadārdzināšanos. Līdzīgi kā mājsaimniecībām, arī uzņēmumiem šiem mērķiem pieejams valsts atbalsts. Šonedēļ zivju pārstrādes uzņēmumā "Unda" tika atklāta saules paneļu elektrostacija.

Zivju pārstrādes fabrikai Engurē ir sena vēsture. Ar dažādiem nosaukumiem fabrika ražo zivju konservus jau no 1907. gada. Mainoties varām un valsts iekārtām, uzņēmums mainījās līdzi. Arī šodien. Pateicoties Eiropas fondu naudai un aizņēmumam, zivju pārstrādes uzņēmumam "Unda" izdevies uzstādīt saules paneļu parku rūpnīcas teritorijā. 

"Mēs jau ilgstoši gājām uz to zaļo ilgtspējas domāšanu, un vairāki energoefektivitātes projekti ir ieviesti un paveikti. Un šis bija loģisks nākamais solis – saules paneļi, kas sakrīt ar visiem ģeopolitiskajiem notikumiem, un kļuva vēl labāks tas investīciju projekts," skaidro SIA "Unda" valdes priekšsēdētājs Artūrs Bubišs.

Kopumā tika uzstādīti 630 saules paneļi. Kopējās investīcijas – 165 tūkstoši eiro. Puse no šīs summas ­nāk no Eiropas struktūrfondiem. Plānots, ka investīcijas atmaksāsies trīs gadu laikā. Projekts bijis izaicinošs.

"Mēs redzam, ka šī vieta, kas ir pie jūras, ka te arī ir bijuši vairāki izaicinājumi, kas ir saistīti gan ar gruntsūdeņiem, gan paredzot, kādas būs vēja slodzes nepieciešams izturēt saules paneļiem. Tā ka arī tehniski projekts ir bijis jauns un interesants, bet nu viss ir realizēts tā, lai kalpotu 25 gadus," teic "AJ Power" uzņēmumu grupas vadītājs Roberts Samtiņš.

Šādi projekti tieši zivsaimniecības jomā kļūst arvien populārāki.

Lauku atbalsta dienesta Zivsaimniecības daļas vecākais referents Rolands Vucāns norāda: "Jo vairāk uzņēmums uzstāda ražošanas iekārtu, saldētavas un visādas citādas, jo viņš sāk patērēt vairāk. Un, būtībā, cik es saprotu, lai uztaisītu produktu lētāku līdz ar to tad uzstāda šos paneļus."

Ja diena ir saulaina, tad jaunajai elektrostacijai vajadzētu nodrošināt rūpnīcas enerģijas patēriņu pilnībā. Taču tā kā saulainu dienu Latvijā nav daudz, uzņēmums ir aprēķinājis, ka vidēji 40 % no viņu patēriņa varēs nodrošināt ar saules paneļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti