Kāpēc (ne)vajag pirkt «Madaras» akcijas, pat ja (ne)patīk tās krēms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Līdz piektdienai, 3. novembrim, var iesniegt pieteikumu, lai iegādātos vietējā kosmētikas ražotāja “Madara” akcijas, kuras plānots tirgot “Nasdaq” Rīgas biržā. Cena – 6,25 eiro par akciju, pavisam tiek piedāvātas 482-530 tūkstoši akciju.  Vai investoram tas ir dārgi vai lēti, un vai ir jēga šīs akcijas pirkt?

Atšķirībā no Igaunijas un Lietuvas, kuru biržās pēc 2009.gada krīzes parādījās apmēram desmit jaunu emitentu, Latvijā tādas iziešanas biržā ir retums. Un katra šāda reize ir notikums vietējā kapitāla tirgū.

Kāpēc tas ir interesanti

Jaunākais piemērs ir elektronikas ražotājs “HansaMatrix”, kura akcijas sāka kotēt Rīgas biržā pagājušajā gadā. Pirms tam bija “SAF Tehnika”, kas kļuva par publisku akciju sabiedrību nu jau patiešām tālajā 2004.gadā.

Nevar teikt, ka nebūtu citu gribētāju. 2015.gadā biržā mēģināja iziet banka “Citadele”, taču interese no investoru puses izrādījās neliela. Atkritumu biznesa uzņēmums “Eco Baltia” paziņoja par nodomu iziet Rīgas un Varšavas biržās 2012.gadā, bet pēdējā brīdī no plāna atteicās, novērtējot nepietiekamo interesi tirgos.

Vai “Madarai” izdosies piesaistīt investorus, kuri piekritīs ieguldīt 3-3,3 miljonus eiro, kļūs skaidrs 6.novembrī. Ja pieprasījums pēc akcijām izrādīsies mazāks, iziešana biržā var arī nenotikt.

Dārgi? Vismaz lēti tas nav

6,25 eiro par vienu “Madaras” akciju – vai tas ir dārgi vai lēti? Lai to saprastu, jānoskaidro tāds rādītājs kā peļņas apmērs uz vienu akciju.

2016.gada pirmajā pusgadā uzņēmuma tīrā peļņa bija 713 tūkstoši eiro. Ja pieņem, ka arī otrais pusgads būs tikpat veiksmīgs, gada rezultāts var būt apmēram 1,4-1,5 miljoni eiro. Ja akciju sākotnējais publiskais piedāvājums būs veiksmīgs, kompānijas kapitālu veidos 3,75 miljoni akciju. Šāda scenārija gadījumā prognozējamā peļņa 1,4 miljoni eiro – tas ir 37 centi par akciju. Ja vienas akcijas cena ir 6,25 eiro, tad visu akciju kopējā cena ir līdzvērtīga 17 gada peļņām jeb, kā saka ekonomisti, akcijas cenas un peļņas attiecība ir 17. Jo zemāks ir šis rādītājs, jo akcijas uzskatāmas par lētākām un vieglāk “tikt” pie peļņas (jo, pērkot akciju, investors pērk arī peļņas daļu).

Vērtējot pēc situācijas “Nasdaq” Baltijas biržās, kur daudzām kvalitatīvu emitentu akcijām šis rādītāks ir 10-12, rādītājs 17 liecina par to, ka akcija ir relatīvi dārga.

Salīdzināsim ar farmācijas holdingu “Olainfarm” (OLF), kuru birža jau daudzus gadus apbalvo par korporatīvās politikas un attiecību ar investoriem kvalitāti. OLF peļņas prognoze 2017.gadam ir 13,5 miljoni eiro jeb 96 centi uz akciju, kas biržā maksā 10,10 – 10,20 eiro. Tātad cenas un peļņas attiecība ir apmēram 10,5. Krietni lētāk. Bet, piemēram biržā kotētajām “Grideks” akcijām šis rādītājs ir vēl zemāks – tikai apmēram 7.

Tomēr 17 gada peļņas Baltijā vēl nav akciju dārdzības rekords. Piemēram, Igaunijas fermentēto vīnu ražotāja “Linda Nektar” akcijām šis rādītājs patlaban ir 24. Savukārt Lietuvas privātajai krematorijai K2LT šis rādītājs ir 16. Parasti šādi skaitļi liecina par to, ka investori kompānijā saskata lielu izaugsmes potenciālu un ir gatavi par to maksāt.

Tagad paskaitīsim dividendes

Jautājums, kas vienmēr interesē privātos investorus, akciju pircējus – vai par tām maksā dividendes.

Peļņa-2017

Runājot par “Madaras” peļņas prognozēm 2017.gadā, ir jāņem vērā šāda nianse: veiksmīga sākotnējā publiskā piedāvājuma gadījumā kompānijai būs ar to saistīti vienreizēji izdevumi – apmēram 300 tūkstoši eiro. Tas, protams samazinās faktiskās gada peļņas rādītāju – domājams, ka tā būs mazāka par hipotētiskajiem 1,4-1,5 miljoniem.

“Madaras” vadība ir paziņojusi, ka plāno akcionāriem maksāt 25% no peļņas. Pieņemot, ka gada peļņa būs 1,4 miljoni eiro, dividendes nākamgad var būt deviņi centi par akciju – kuru pašlaik tiek piedāvāts iegādāties par 6,25 eiro. Tātad hipotētiskais ienesīguma līmenis ir apmēram 1,4%.

Tagad salīdzināsim ar “Olainfarm”, kuras vadība paziņojusi, ka nākotnē dividendēs nodomājusi izmaksāt 40-50% peļņas. Ņemot vērā 2017.gada peļņas prognozi, tas ir 38-48 centi par akciju. Tātad ienesīguma līmenis ir 4-4,5%, ņemot vērā pašreizējo OLF akcijas cenu biržā.

Taču viss iepriekš teiktais nenozīmē, ka iespēja iegādāties “Madaras” akcijas nav interesanta. Ir svarīgi ne tikai tas, cik uzņēmums var nopelnīt 2017.gadā, bet arī kas būs vēlāk. Un tad “Madara” šķiet interesanta.

Kas būs pēc tam. Dažādi izaugsmes tempi

“Madaras” bizness, kuram ir tikai desmit gadi, vēl ir agrīnā attīstības stadijā, un tāpēc aug ļoti ātri. Apgrozījums pēdējos gados palielinās par 30-40% gadā, bet peļņa 2017.gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2016.gada pirmo pusgadu, pieaugusi vairāk nekā divkārt – no 277 līdz 713 tūkstošiem eiro.

Pēc uzņēmuma vadītāja Ulda Iltnera teiktā, mērķis ir nākamajos trīs gados sasniegt apgrozījumu 15 miljoni eiro gadā, saglabājot tīrās peļņas līmeni 15-20% (patlaban tas ir 20%). Tas ir, par “tālo orientieri” var ņemt 2,3-3 miljonu eiro peļņu. Sasniedzot šos rādītājus, peļņa uz akciju būtu 0,6-0,8 eiro. Un, ja biznesam tad vēl būs labi izaugsmes tempi – pašreizējā cena 6,25 eiro par akciju tad jau noteikti neliktos augsta un droši vien jau būtu būtiski kāpusi.

Cits jautājums, ka trīs gadi investoram nav mazs laiks, aprakstītajos nākotnes scenārijos ir daudz “ja”, un tagad tas noteikti nav “lēta pirkuma” variants. No otras puses, līdz šim “Madaras” īpašniekiem viss ir izdevies, ekokosmētikas niša pasaules kontekstā ir augoša, bet gandrīz viss “Madaras” eksports, kas dod divas trešdaļas kompānijas apgrozījuma, ir uz Eiropas Savienības valstīm, nevis uz nestabilajiem NVS tirgiem.

Taču atkal – salīdzināsim ar lētākajām (salīdzinot akcijas cenas un peļņas attiecību) “Olainfarm” akcijām – straujš peļņas pieaugums šim uzņēmumam pēdējos trīs gados nav novērojams. Un tas arī nepārsteidz - OLF ir nobriedis bizness, un galvenās straujas izaugsmes iespējas visdrīzāk ir citu lielu kompāniju iegādē, nevis evolucionārā attīstībā.

Pēc “INVL Index Direct” vadītāja Andreja Martinova teiktā, investīcijas “Madarā” noteikti nav tas gadījums, kad “nopirku akcijas lētāk, bet pēc pusgada nopelnīju 25%”. Tātad tā nez vai ir ideja spekulantiem, kas sola iespēju ātri kļūt bagātam. Vienlaikus, pēc eksperta sacītā, var izdarīt likmi uz “Madaras” ilgtermiņa attīstību, taču izsvērti un ar noteikumu, ka runa ir par brīvo naudu, kas nebūs nepieciešama pāris nākamos gadus.

Atliek tikai atgādināt pirmo noteikumu investoram – neieguldīt visu kapitālu vienā uzņēmumā. Labāk vismaz četros piecos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti