Dienas ziņas

Paplašina tiesības piešķirt invaliditāti uz mūžu

Dienas ziņas

Vecrīgā top 15 egļu stāsti

Paplašina kaņepju pārstrādes iespējas

Kaņepju audzētāji cer, ka ziedkopu tējas ražošanai ierobežojumu vairs nebūs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sākot ar nākamo gadu rūpnieciskām vajadzībām varēs audzēt sējas kaņepes. Tas ir liels atbalsts zemniekiem, kas līdz šim kaņepes audzēja vien pašu vajadzībām, bet tagad produkciju varēs piedāvāt arī plašākā apjomā tirgū. Taču jautājums – vai drīkst audzēt un tirgot kaņepju tēju – pagaidām ir vēl neatbildēts un risinājums tiek meklēts.

Kaņepju nozares popularizētājs Andris Višņevskis izveidojis saimniecību Viļānu novada Obeliškās. Kaņepju lauku klāj sniegs, tomēr ziema iesākusies ar panākumiem. No nākamā gada 1. janvāra spēkā stāsies kārtība, ka kaņepes var audzēt ne tikai sēklas, šķiedras un dārzkopības vajadzībām, bet arī rūpnieciskajai ražošanai, piemēram, izmantot spaļus māju būvniecībā, kā kurināmo, vākt lapas un ziedkopas.

Rudenī tika vēstīts, ka “Obelisk Farm” saimniekam šogad tējas ražošana bija apgrūtināta. "Zemnieki, kuri vēlēsies vākt tikai kaņepju ziedkopas, viņiem vairs ne par ko nav jāuztraucas. To varēs darīt un pēc tam ražot. Kāpēc tas ir tik svarīgi? Lai nerastos šādi gadījumi kā mums radās," stāstīja saimniecības “Obelisk Farm” saimnieks Andris Višņevskis.

Tējas sastāvdaļas Eiropas Savienībā uzskatītas par jaunās pārtikas piedevām un ražošanu apdraud neskaidrība par tās ietekmi uz cilvēka veselību. “Obelisk Farm” saimniecības trīs gadu pieredzē sūdzības nav saņemtas un tagad kā pagaidu risinājumu kaņepju audzētājs radis produkta nosaukuma maiņu kaņepju ziedu tēju pārdēvējot par kaņepju sēklu tēju. "Meklējam tos pierādījumus vēsturē, ka kaņepju lapas un ziedi ir tikuši izmantoti agrāk da jebkādā veidā. Tas būtu kā pamats Pārtikas veterinārajam dienestam pieņemt lēmumu, jā, kaņepes ziedu tēja vai tur lapu tēja ir droša, mēs viņu varam dzert," teica Višņevskis.

Cerības, ka Eiropa neradīs sarežģījumus kaņepju produkcijas ražotājiem pauž arī Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis. "Cerams, ka Eiropa neradīs sarežģījumus kaņepju produkcijas ražotājiem un ļaus ražot un tirgot arī tēju gan no lapām, gan arī no ziedkopām. Šo kaņepi, kurai šis 0,2% THC līmenis nepārsniedz nevajag pielīdzināt psihotropām vielām vai narkotiskam produktam," tā Vilnītis.

Kaņepju pārstrādē ienāk arvien jauni risinājumi un arī “Obelisk Farm” sākuši no kaņepēm ražot videi draudzīgas karameļu konfektes. "Tā ir ļoti vienkārša ideja, bet te parādās tas, ka mēs domājam arī par vidi. Kociņš ir no kaņepju stiebriņa, kas ir tīra celuloze. Principā jūs apēdat to konfekti un to kociņu tā droši metiet zemē, viņš sadalīsies," pauda Višņevskis.

Pašlaik visā Latvijā kaņepes audzē vismaz 50 saimniecībās aptuveni 900 hektāru platībā. Dažādus kaņepju pārtikas produktus gan lielākoties lauksaimnieki ražo nelielos apjomos, iecerēts, ka jaunā kārtība nākamgad ļaus paplašināt pārstrādes iespējas un straujāk attīstīt rūpniecisko ražošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti