Kanādas premjers slavē jauno tirdzniecības līgumu ar ASV un Meksiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Amerikas Savienoto Valstu (ASV), Kanādas un Meksikas valstu līderi, tostarp Kanādas premjerministrs Džastins Trudo, atzinīgi novērtē trīs valstu amatpersonu panākto vienošanos par jaunu tirdzniecības līgumu.

“Sākot sarunas par tā dēvētā NAFTA līguma atjaunošanu, mēs koncentrējām uzmanību uz būtiskiem jautājumiem. Jaunajam līgumam jāpalīdz saglabāt darba vietas, veicināt attīstību, paplašināt vidusslāni un atbalstīt cilvēkus, kuri smagi strādā, lai tam pievienotos. Tam arī jābūt taisnīgam, un tas nozīmē, ka jāsaglabā galvenie principi.

Ja jūsu tirdzniecības partneris ir desmit reizes lielāks, nepieciešams regulējums un vienādi spēles noteikumi.

Ja jaunais līgums nenodrošinātu šo mērķu sasniegšanu, mēs to neparakstītu,” paziņoja Trudo.

Kanādas premjers arī informēja, ka viņam bijusi telefonsaruna ar iepriekšējā līguma galveno kritiķi – ASV prezidentu Donaldu Trampu. Arī Baltā nama saimnieks esot pozitīvi novērtējis vienošanos un apliecinājis gatavību to īstenot.

Tikmēr ekonomikas eksperti norāda, ka Savienoto Valstu, Meksikas un Kanādas līgums paredz uzlabot strādājošo aizsardzību, padarīt stingrākus vides aizsardzības pasākumus, noteikt jaunu regulējumu autotirgum un digitālajai ekonomikai, kā arī aizsargāt intelektuālo īpašumu. Kanāda vēl vairāk atvērs savu tirgu ASV ražotajiem piena produktiem, bet Vašingtona nepiemēros 25% muitas tarifu importētajām automašīnām.

Jauno līgumu iecerēts parakstīt līdz 1.decembrim, bet līdz tam dokuments jāapstiprina arī ASV Kongresā.

KONTEKSTS:

ASV prezidents Donalds Tamps kritizēja 1994.gadā starp ASV, Kanādu un Meksiku noslēgto Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgumu jeb NAFTA. Viņš pieprasīja to pārskatīt, draudot pretējā gadījumā no tās izstāties.

Augustā ASV panāca vienošanos par jauniem sadarbības noteikumiem ar Meksiku, bet 1.oktobrī par jaunu līgumu vienojās ASV un Kanāda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti