Pusdiena

Itālija ir tuvu jaunās valdības apstiprināšanai, izbeidzot politisko krīzi

Pusdiena

Pusdiena 01.06.2018

Spēkā stājas ASV muitas tarifi tērauda un alumīnija importam no ES, Kanādas, Meksikas

Kanāda un Meksika ievieš atbildes tarifus ASV, ES sola «stingru atbildi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No piektdienas, 1.jūnija, spēkā stājušies ASV muitas tarifi tērauda un alumīnija importam no Eiropas Savienības (ES), Kanādas un Meksikas. Abas pēdējās pret ASV jau vērsušas atbildes tarifus, par pretpasākumiem grasās paziņot arī ES. Pret Trampa administrācijas lēmumu ieviest tarifus pret sabiedrotajiem asa kritika vērsta ne tikai Eiropā, Kanādā un Meksikā. Kritikai pievienojušies arī paša Trampa pārstāvētie republikāņi. 

ASV prezidents Donalds Tramps martā parakstīja rīkojumu par jaunu tērauda un alumīnija muitas tarifu ieviešanu – attiecīgi 25% un 10% apmērā – pamatojoties uz nacionālās drošības apsvērumiem. Pēc gandrīz trīs mēnešu nogaidīšanas tarifi no piektdienas, 1.jūnija, ieviesti arī pret ES, Kanādu un Meksiku.

Kanāda paziņojusi, ka no piektdienas, 1.jūnija, ievieš atbildes muitas tarifus gan pašam ASV tēraudam un alumīnijam, gan tādām precēm kā jogurts, viskijs, kafija, zāles pļāvēji. Kanādas premjers Džastins Trudo neslēpa, ka Trampa soli uzskata par "apvainojumu" pret sabiedrotajiem.

"Skaitļi ir skaidri. Savienotajām Valstīm ir divu miljardu ASV dolāru pārpalikums tērauda tirdzniecībā ar Kanādu. Kanāda no ASV pērk vairāk tērauda nekā jebkura cita valsts pasaulē. Mēs iepērkam pusi no ASV tērauda eksporta. Vienlaikus Kanāda ir drošs alumīnija un tērauda piegādātājs Savienoto Valstu aizsardzības industrijai.

Mūsu alumīnijs ir amerikāņu lidmašīnās, un mūsu tērauds amerikāņu tankos. Tas, ka Kanāda var tikt uzskatīta par nacionālās drošības draudu Savienotajām Valstīm, tas ir kaut kas neiedomājams," teica Trudo.

Tikmēr Meksika paziņojusi par atbildes tarifiem ASV precēm, sākot no tā paša tērauda līdz lampām un āboliem.

Atbildes soļus grasās spert arī ES. Iepriekš tā draudējusi ar tarifiem tādiem produktiem kā burbons, apelsīnu sula, motociklu firmas "Harley-Davidson" ražojumiem un "Levi’s" džinsiem.

Pēdējo nedēļu sarunās apmaiņā pret tarifu neieviešanu ES piedāvāja ASV atvieglot pieeju savam tirgum, piemēram, amerikāņu enerģētikas industrijas produktiem un automašīnām, taču Trampam tas izrādījās nepietiekami.

ES valstis ASV tarifus nosaukušas par "nelikumīgiem" un sola "stingru" atbildi. Bloks plāno iesūdzēt ASV Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

"Eiropas Savienība uz to nevar reaģēt bez atbildes. Tas, ko var izdarīt viņi – mēs varam izdarīt tieši to pašu. Ja runājam par pasaules tirdzniecību, tas ir absolūti nepieņemami, ka valsts ievieš vienpusējus pasākumus," uzskata Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers.

Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka Trampa noteiktie tarifi ir nelikumīgi, un tie izjauks daudzus noslēgtos tirdzniecības līgumus. Makrons brīdināja, ka Trampa “ekonomiskais nacionālisms” sodīs visus, to vidū arī ASV.

Vilšanos par ASV lēmumu pauda arī Lielbritānijas starptautiskās tirdzniecības sekretārs Līams Fokss:  “Ir ļoti liela vilšanās, ka ASV tomēr lēma par labu tarifiem pret Eiropas Savienību – amerikāņu sabiedrotajiem nacionālās drošības jautājumā. Runājot par Lielbritāniju, mēs amerikāņiem piegādājam tēraudu, jo tas ir svarīgs biznesam un aizsardzības industrijai. Šis lēmums ir pilnībā absurds.”

Latvijas Ārpolitikas institūta eksperts Aldis Austers vērtē, ka notiekošais draud ar tirdzniecības karu starp sabiedrotajiem.

"Tas ir skumjš notikums un parādījis, ka diemžēl Eiropas līderiem nav izdevies pārliecināt Donaldu Trampu, ka nevajadzētu sabiedroto starpā vērsties vienam pret otru ar sankcijām.

Tas nozīmē to, ka izvēršas tirdzniecības konflikts starp ASV un Eiropas Savienību, un tas, protams, neko labu nesola," uzskata Austers.

ASV Trampa lēmumu ieviest tarifus pret sabiedrotajiem kritizē arī viņa paša pārstāvētās Republikāņu partijas līderi. Pārstāvju palātas spīkers Pols Raians teica, ka Trampa rīcībai nepiekrīt, jo tā "vērsta pret Amerikas sabiedrotajiem, kaut kopā ar viņiem būtu jāstrādā, lai vērstos pret tādu valstu negodīgu tirdzniecības praksi kā Ķīna".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti