Kanādā jauna pieeja biznesa inkubatoriem – biznesa iesācēji darbojas vienā «stropā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kanādas lielpilsētā Vankūverā veiksmīgi darbojas jauna veida  biznesa inkubators, kur iesācējiem uzņēmējiem tiek piedāvāts kopīgi izmantot telpas un nepieciešamo infrastruktūru, ieskaitot dažādu tehniku un instrumentus, tādējādi, gan samazinot izdevumus par īri un  darbarīkiem, gan stimulējot tā dēvēto klasteru veidošanos. Dažādu uzņēmējdarbības jomu pārstāvji, nonākot savdabīgā stropā, bieži spēj radīt kopīgus produktu vai pakalpojumus. Tas jau nodēvēts par jaunu virzienu tautsaimniecībā – dalīšanās ekonomika.

Galdnieki, kafijas mazumtirgotāji, programmētāji un vēl vairāki desmiti citu par maziem iesācēju uzņēmumiem vai pat  amatnieku  darbnīcām atzīstami veidojumi raduši kopīgu pajumti apmēram 8000 kvadrātmetru lielā vecā noliktavā vienā no Vankūveras priekšpilsētām. Atšķirībā no citiem vienuviet strādājošiem uzņēmumiem, šeit ir plaša kopīgi lietojamu lietu, datoru, biroja tehnikas, instrumentu un citu lietu klāsts. Arī īre ir zemāka, nekā par tiesībām lietot līdzīga izmēra telpas nāktos maksāt citādi diezgan dārgajā Vankūverā vai citviet Kanādas industriālajos centros.

„Kā viena no problēmām, ar kurām saskārāmies kā iesācēji, bija tieši telpas. Vankūverā tas maksā dārgi, un iespēja šīs izmaksas sadalīt ir vērā ņemama. Taču ne tikai tas. Šeit klāt nāk arī cilvēki, kas ir gatavi palīdzēt, un šai idejai ir liela nākotne,” stāsta uzņēmējs Endijs Ngae.

Par „maker labs” dēvētais inkubators uzrāda  plaukstošu  tendenci, to bieži dēvē par dalīšanās ekonomiku vai biznesa stropiem. Tā  ir kļuvusi īpaši populāra Vankūverā, kas ir mājvieta vairākiem uzņēmumiem, tostarp automašīnu īpašnieku kooperatīviem, kam ir kopīgas instrumentu nojumes, kas zīstamas arī  kā "instrumentu  bibliotēkas".

Ekonomisti to atzīst par jaunu dvesmu sen zināmajā kooperatīvu un vēlāk modernāko klasteru idejā. To var izmantot gan cilvēki kas vienkārši kaut ko vēlas izgatavot vai salabot sev, gan tie, kas darbojas ar mazām produktu partijām, gan arī jau jauni uzņēmi.

Taču to visu papildina arī saskarsme, kas nereti var bagātināt kāda individuālo ideju ar citas nozares pienesumu.

„Mēs līdz tam jutāmies izolēti, bet tagad esam stropa sabiedrībā, kur katrs dara it kā ko atsevišķu, bet mērķis tomēr ir kopīgs. Mēs satiekam cilvēkus, dalāmies ar idejām un iegūstam citas vērtības. Bieži pietiek atnākt šeit kaut vai izdzert tasi tējas un jau ir gūta enerģija un idejas, kā mainīt biznesa trajektoriju,” stāsta Nacionālās tehnoloģiju padomes izpilddirektore Denīze Viljamsa.

Jaunā veida biznesa inkubatorus atbalsta arī pašvaldība, taču pārsvarā tie visi spēj sevi atpelnīt. Īres maksas nosedz ēku ekspluatācijas izdevumus. Līdzīgi veidojumi jau izplešas ASV un  dažviet Eiropā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti