Kamerons aizstāv «baltas» ārzonu investīcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

“Mums jāaizstāv katra britu pilsoņa tiesības likumīgi nopelnīt naudu – ārzonu investīcijas ir standarta prakse,” tā pirmdien, 11.aprīlī, izteicies britu premjers Deivids Kamerons, uzstājoties parlamentā. 

Viņš uzsvēra, ka nepieciešams pareizi pastiprināt likumus un mainīt investīciju sfēras kultūru, tomēr esot jābūt atšķirībai starp tām shēmām, kuru nolūks ir mākslīga nodokļu samazināšana, un tām, kas veicina investīcijas. 

Kamerons, kurš arī pats saņēmis kritiku par to, ka guvis peļņu no viņam piederošām daļām tēva izveidotā ārzonas fondā, jau publiskojis ziņas par savu samaksāto ienākuma nodokli un izveidojis darba grupu, kas pētīs Lielbritānijas fizisko un juridisko personu saistību ar Panamas juridiskās firmas “Mossack Fonseca” izveidotajām ārzonas kompānijām.

Analizējot jaunāko finanšu skandālu, kurā iesaistīts gan britu premjers, gan viņa pavalstnieki, franču izdevums “Les Echos” uzsver tieši pašas Lielbritānijas lomu banku un nodokļu paradīzēs. Izdevums publicējis uzskatāmu karti ar nosaukumu “Banku paradīzes zem britu suverenitātes” ar “saulainām vietām, kur  ēnā nolikt savu naudu”.

Salīdzinoši niecīgas teritorijas pasaules kartē, bet galvenās zvaigznes ārzonas finanšu jomas galaktikā - Bermudas, Bahamas, Kaimanu salas, Tērksas un Kaikosas, Britu Virdžīnas, Angilja, Montserrata – vietas, kas ir Apvienotās Karalistes aizjūras teritorijas.

Minēta arī Latvijas uzņēmēju un politiķu iecienītā Menas sala, Džērsija un Gērnsija, kā arī Gibraltārs – tur gan bieži līst, ironizē franču laikraksts, bet atgādina, ka šīs nodokļu paradīzes ir Eiropas britu teritorijas.

Kamerons pirmdien arī uzsvēris, ka šīm teritorijām būtu jādalās informācijā ar britu policiju un Ieņēmumu dienestu.

“Panamas dokumentu” skandāls ir rezultāts 11,5 miljoni dokumentu lapu noplūdei no Panamas juridiskās firmas “Mossack Fonseca”. Lielu daļu no šīm dokumentiem izpētījuši vairāku pasaules mediju žurnālisti. Dokumentos pieminēti vairāk nekā 140 dažādu valstu politiķi un amatpersonas, arī daudzas slavenības.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti