Rīta Panorāma

ES līderi diskutēs par atbalstu Ukrainai

Rīta Panorāma

Izskanēs koncerts "LNSO klaviertrio. Vīnes kafejnīca"

Intervija ar "Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētāju Aigaru Kalvīti

Kalvītis: Nav bažu par gāzes nodrošināšanu Latvijā turpmākajos trīs mēnešos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijā nav bažu, ka varētu pietrūkt gāzes līdz šīs apkures sezonas beigām, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja "Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Viņš norādīja, ka ''Latvijas gāzes'' portfelis ir nodrošināts turpmākajiem trim mēnešiem un uzņēmums jūtas komfortabli. Tāpat arī tiek strādāts, lai vasarā nodrošinātu gāzes iesūknēšanu nākamajai apkures sezonai. Kalvītis nepieļauj iespēju, ka varētu nesaņemt gāzi. "Vienā vai otrā veidā Latvija vasaras sezonā gāzi saņems," viņš sacīja.

Saistībā ar Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārās sekretāres Ilzes Indriksones (Nacionālā apvienība) teikto par iespēju kritiskā brīdī "Latvijas gāzi" aizvietot ar "Latvenergo" mājsaimniecību nodrošināšanā ar gāzi Kalvītis izteicās īsi.

Viņš uzskata, ka tā ir nepārdomāti un neprofesionāli izklāstīta informācija.

Kalvītis arī norādīja, ka "Latvenergo" ir "Latvijas gāzes" lielākais klients.

"Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs norādīja, ka krīzes brīdī būs kopīgi jāmeklē, kā gāzi iegādāties, tomēr pašlaik nekādu bažu nav.

Kalvītis arī piebilda, ka sašķidrinātās gāzes tirdzniecības apjomi ir daudz mazāki nekā ar cauruļvadu gāzi, tādēļ arī īsā laikā palielināt sašķidrinātās gāzes ražošanu nebūs iespējams. Tas nozīmē, ka bez Krievijas gāzes iztikt nevarēsim.

"Fiziskie skaitļi ir nepielūdzami," sacīja Kalvītis.

Vēl arī "Latvijas gāzes" vadītājs aicināja klientus ievilkt dziļu elpu, vērojot gāzes cenu kāpumu. Viņš norādīja, ka gāzes cenas sāks krist, kad karā tiks panākts pamiers. Protams, cenas turpinās kāpt, ja karadarbība turpinās saasināties. Tomēr, pēc Kalvīša teiktā, pasaulē nevar ilgi pastāvēt augstas gāzes cenas. Vēl arī viņš piebilda, ka "Latvijas gāze" klientiem tarifu pārskatīs tikai 1. jūlijā.

KONTEKSTS:

Pērn 90% Latvijā importētās dabasgāzes nāca no Krievijas. Krievijas kara pret Ukrainu dēļ Latvija sākusi meklēt veidus, kā samazināt atkarību no Krievijas enerģētikas. Ekonomikas ministrija izstrādā dažādus scenārijus gadījumam, ja pret Krieviju vērstās sankcijas skars arī enerģētiku. Piemēram, gāzi būšot iespējams importēt caur Klaipēdas termināli.

Jau uzreiz pēc 24.februārī uzsāktā Krievijas kara pret Ukrainu, valdība ārkārtas sēdē nolēma, ka "Latvenergo" iegādāsies papildu stratēģiskas gāzes rezerves.  Valsts gāzes rezervju papildināšanai "Latvenergo" iepircis apmēram divas teravatstundas (TWh) gāzes no Norvēģijas, ASV un Kataras. Noslēgtie līgumi paredz piegādi uz Klaipēdas termināli un gāzes iesūknēšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē aprīlī un maijā.

Klaipēdas termināļa sašķidrinātās gāzes gazifikācijas jauda ir 40 TWh sezonā, savukārt sezonā patēriņš Lietuvā ir 20 TWh, Latvijā - 10 TWh, bet Igaunijā - piecas TWh.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti