Kalvītis: Karš Ukrainā izraisījis gāzes tirgus cenu katastrofu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Karš Ukrainā ir izraisījis gāzes tirgus cenu katastrofu. To Latvijas Televīzijas ziņu speciālizlaidumā sacīja "Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Viņš norādīja, ka pašreiz gāzes cena pieaugusi vismaz 2,5 reizes. Karš Ukrainā cenu svārstības gāzes tirgū ietekmējis tā, kā to iepriekš nemaz nevarēja paredzēt. Tas savukārt rosina domāt, vai maz ir ekonomiski izdevīgi turpināt valstī izmantot gāzi, pauda Kalvītis, piebilstot: “Pie šādām cenām vienkārši nav iespējams normāli funkcionēt.”

Tikmēr AS “Conexus Baltic Grid” valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss, vaicāts, vai pie šādām gāzes cenām spēsim nodrošināt nepieciešamos gāzes apjomus, paskaidroja, ka gāzes cena kāpusi visā Eiropā, tomēr Latvijai, Lietuvai un Igaunijai ir pietiekami daudz gāzes, lai varētu apgādāt valstis arī visu nākamo sezonu.

“Ja mēs skatāmies uz šī brīža situāciju, tad redzam, ka martā Inčukalnā esam sākuši iesūknēšanas sezonu un 80%, kas nāk no Lietuvas virziena, nāk no Klaipēdas termināla. Šobrīd mēs varam droši – gan Lietuva, gan Latvija, gan Igaunija – apgādāt sevi visu nākamo gadu ar sašķidrinātās gāzes termināli.” 

Bariss atkārtoti uzsvēra, ka karš Ukrainā Latvijai nav radījis apgādes riskus. Par apgādes riskiem viņš arī norādīja: “Jāsaprot, ka gāzes cena arī ļoti būtiski ietekmēs gāzes patēriņu.” 

KONTEKSTS:

Starptautiskā enerģētikas aģentūra nākusi klajā ar 10 punktu plānu, kā gada laikā par aptuveni trešdaļu samazināt Krievijas gāzes importu Eiropas Savienībā, kas kļuva par diskusiju objektu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, ko Maskava lielā mērā finansē arī ar  ienākumiem no energoresursu pārdošanas rietumvalstīm.

Plāns paredz Krievijas gāzes vietā vairāk paļauties vairāk uz citiem piegādātājiem, izmantot citus energoresursus un paātrināt plānus tīrai un efektīvai enerģijai kā alternatīvai dabasgāzei.

Tikmēr akciju sabiedrība "Latvenergo" iepirkusi aptuveni 2 teravatstundu (TWh) gāzes termoelektrostaciju ražošanas apgādes drošumam, informēja uzņēmumā. Noslēgtie līgumi paredz sašķidrinātās dabasgāzes piegādi uz Klaipēdas termināli un gāzes iesūknēšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē aprīlī un maijā. Dabasgāze tiks piegādāta no Norvēģijas, ASV un Kataras.

Papildu gāzes iegādi paredzēja valdības 24. februārī dotais uzdevums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti