Krustpunktā

Eksperti: Jautājums par nākamo valdību ir arī jautājums par “Vienotības” nākotni

Krustpunktā

Neils Balgalis: Šobrīd ir zināms "Rail Baltica" rekomendējamais trases variants

"Latvijas gāze" priecātos, ja no uzņēmuma nodalīto operatoru nopirktu valsts

Kalvītis: Būtu ļoti priecīgi, ja no «Latvijas gāzes» nodalīto operatoru nopirktu valsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pašreizējās indikācijas liecina, ka gāzes tirgus liberalizācijas rezultātā izveidotajam dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatoram "pircējam vajadzētu būt", to Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja AS "Latvijas gāze" (LG) vadītājs Aigars Kalvītis, atzīstot, ka LG akcionāri būtu ļoti priecīgi, ja šo uzņēmumu nopirktu valsts.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) prasībām līdz 2017.gada 3.aprīlim no dabasgāzes tirgus monopolista LG juridiski jānodala dabasgāzes pārvade un glabāšana Latvijā. Savukārt līdz 2017.gada beigām ir jāpārdod jaunizveidotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators.
 
Skatot Enerģētikas likuma grozījumus saistībā ar LG sadali, Saeimas deputāti vērtējuši, vai šis jaunais operators būs LG māsas vai meitas uzņēmums – pirmajā gadījumā īpašumtiesības būtu pilnībā nodalītas no LG un nodotas ar to nesaistītam uzņēmumam, bet otrais variants pieļautu iespēju līdzšinējiem LG akcionāriem kļūt arī par operatora īpašniekiem. Ekonomikas ministrija iestājas par pirmo variantu.
 
Kalvītis Latvijas Radio raidījumā norādīja, ka "skaidrs, ka direktīva ir jāievieš no 3.aprīļa". LG arī nebūšot problēmu juridiski nodalīt gāzes pārvadi un uzglabāšanu no kompānijas. Problēmas varētu būt ar otrā termiņa ievērošanu saistībā ar jaunveidojamā uzņēmuma pārdošanu līdz 2017.gada beigām.

Eiroparlamenta deputāts no Latvijas Roberts Zīle (Nacionālā apvienība) gan uzsvēra, ka LG bija zināms, ka 1997.gadā noslēgtais privatizācijas līgums, saskaņā ar kuru LG dotas ekskluzīvas iespējas Latvijā pārdot gāzi, beidzas 2017.gada aprīlī. Līdz ar to gāzes kompānijai bija gana daudz laika, lai varētu gatavoties izmaiņām tirgū.

Saeimas Tautsaimniecības komisija loceklis, deputāts Ingmārs Līdaka  (Zaļo un Zemnieku savienība) raidījumā atzina - deputātiem, skatot Enerģētikas likuma grozījumus saistībā ar LG sadali, ir jābūt piesardzīgiem, jo "tomēr ir bažas, jo nav pārliecības, kas tas nevar izraisīt tiesvedību", ar ko iepriekš biedēja LG. Gadījumā, ja LG apstrīdēs kompānijas sadales termiņus, tad izredzes pārdot izveidoto gāzes un pārvades operatoru mazināsies, brīdināja Līdaka.

Kalvītis tikmēr norādīja, ka līdz tiesvedībai nenonāks, ja ies "normālu ceļu - atradīs normālus datumus un ceļus". "Komplicētāks jautājums" ir par īpašumtiesību nodalīšanu, proti, par pilnīgu LG sadali un gāzes pārvades un uzglabāšanas operatora pārdošanu līdz 2017.gada beigām. Līdz šim termiņam to var nepaspēt izdarīt, un šim procesam būtu jāatvēl papildu laiks – līdz 2018.gada vidum, teica Kalvītis.

Pēc viņa sacītā, operatora pārdošanas procesam būtu "jābūt tādam, lai pašreizējie akcionāri nepazaudētu naudu".  Pēc Kalvīša domām, pusgada laikā nav iespējams pārdod akcijas, kuru vērtība ir lēšama pusmiljarda eiro apmērā. LG vadītājs gan atzina, ka pašreizējās indikācijas liecina, ka "pircējam vajadzētu būt".

Līdaka norādīja, ka Latvijas valstij būtu jādomā par pirmpirkuma tiesībām gāzes pārvades un uzglabāšanas operatora iegādē. Uz to Kalvītis norādīja, ka "mēs būtu ļoti priecīgi, ja valsts nopirktu". Tikmēr Zīle šo ideju vērtēja piesardzīgi, norādot, ka tas visai dārgi maksātu – vairāku simtu miljonu eiro apmērā. "Būtu ļoti piesardzīgs par Latviju kā pircēju," piebilda Zīle.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturdien, 17.decembrī, pēc asām diskusijām otrajā lasījumā atbalstīja Enerģētikas likuma grozījumus, ar kuriem ir iecerētas reformas Latvijas dabasgāzes tirgū. Likuma grozījumi paredz kārtību, kā pēc tirgus atvēršanas 2017.gadā jāreorganizē esošais tirgus monopolists LG.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti