Dienas ziņas

Izsola Skrundas lokatora pilsētiņu

Dienas ziņas

Izveidots zaļā kultūras mantojuma tūrisma maršruts Vidzemē

Kalnciema iedzīvotāji negrib jaunu rūpnīcu

Kalnciema iedzīvotāji negrib jaunu rūpnīcu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai gan Kalnciems jau vēsturiski veidojies kā rūpniecisks ciemats,  šobrīd vairums iedzīvotāju  ir pret akumulatoru pārstrādes rūpnīcas izveidi pagastā. Un svarīgas neesot pat piedāvātās 43 darbavietas. Kā galvenais arguments tiek minēta neticība tam, vai uzņēmēji ievēros visas tehnoloģiju prasības. Paredzēts, ka gadā rūpnīcā tiktu pārstrādātas 15 000 tonnas veco akumulatoru.

Pirms diviem gadiem  uzņēmums  SIA ''East-West Finances'' prezentēja  savu ieceri Kalnciemā būvēt akumulatoru rūpnīcu, un, kā toreiz tika solīts, šodien tur jau  vajadzēja  griezt atklāšanas lentu. Ieceri aizkavējis ietekmes uz vidi novērtējums, kurā bija konstatēts, ka gaisa piesārņojums pārsniegs normas.

„Uz to brīdi mēs vēl nebijām saņēmuši programmu no vides dienesta. Kā mēs viņu saņēmām, mēs sapratām, cik ļoti nopietnas ir vides prasības A kategorijas uzņēmumiem ietekmes uz vidi jautājumos,” atzīst Juris Harlamovs, SIA''East-West Finances'' valdes loceklis.

Tagad īpašnieki piemeklējuši tehnoloģijas, ar kurām iespējams izpildīt vides prasības, un saņemts ietekmes uz vidi ziņojums, kas dod rūpnīcai zaļo gaismu.

„Modelējot situāciju, ņemot vērā gan meteoroloģiskos apstākļus, gan tehnoloģiju, gan minētos skruberus, neviena no gaisu piesārņojošām vielām netiks pārsniegta,” skaidro SIA ELLE projektu vadītāja Lūcija Kursīte.

Tomēr Kalnciema iedzīvotāji, no kuriem teju katrs  kādreiz ir strādājis kādā rūpnīcā,  kategoriski iebilst pret akumulatoru pārstrādes rūpnīcu, neraugoties uz to, ka tā sola 43 jaunas darbavietas, kas pagastam būtu ļoti nepieciešamas. Kalnciema iedzīvotāja Gita Biseniece:  

„Mēs neuzticamies viņiem. Kā pie mums ir  pieņemts Latvijā? Uz papīra viss ir skaisti, viss ir ideāli, viss ir aprēķināts. Neuzticamies tam, ka tur nebūs gaisa piesārņojuma, ka viņi nepiesārņos gruntsūdeņus.”

Un pat  tie  daži, kuri nesaka kategorisku ''nē'', nav īsti pārliecināti par ''jā'', arī kalnciemnieks Valentīns Toleiķis bilst, ka jāgaida konkrēti skaidrojumi:

„Viņi sagatavos tās atbildes, un no tā vajag spriest, nevis tā - mēs negribam, tāpēc, ka mēs negribam.”

Vēl lēmums par to, vai kādreizējās minerālvates rūpnīcas grausta vietā sliesies akumulatoru pārstrādes rūpnīca, jāpieņem arī deputātiem. Pirms tam gan pašvaldība sola situāciju papētīt līdzīgā uzņēmumā Igaunijā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti