Dienas ziņas

M. Bunkus birojs izplata atklātu vēstuli

Dienas ziņas

Agrovīzijas laukā raža solās būt labāka

Ilgais sausums apdraud ražu

Kaitēkļi apsēduši teju visas lauku pupu un vasaras rapša platības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Karstā un sausā laika dēļ šogad lielā daudzumā savairojušies augu kaitēkļi. Visvairāk apdraudēto augu – lauku pupu un vasaras rapša - sējumos kaitēkļi izplatījušies gandrīz līdz 100%, un tas apdraud gan ražas apjomu, gan kvalitāti.

Jūnija sākumā Valsts augu aizsardzības dienests brīdināja par kaitēkļu masveida savairošanos, ko veicinājuši Latvijā dominējošie sausie un karstie laikapstākļi. Kaitēkļi ir īpaši bīstami vasarāju kultūrām, kas šosezon sētas vairāk, jo pērnā gada mitro laikapstākļu dēļ ziemājus iesēt daudzviet nav bijis iespējams. Zemnieki Daugavpils novadā šogad arī izvēlējušies audzēt vairāk vasarāju, tostarp liela daļa iesētās labības ir tieši lauka pupas un vasaras rapsis, kas visvairāk pakļauti kaitēkļu ietekmei.

"Nu, apēda diezgan daudz (..). Un augi nīkuļo, viņi nevar piesaistīt slāpekli. Nu prognoze var būt tāda - kalitātes noteikti nebūs, sevišķi pupām un zirņiem," sprieda ZS "Šuriks" īpašnieks Valērijs Matuļs.

Arī vasaras rapsis karstā un  sausā laika dēļ nīkuļo – rapša zaļās daļas nespēj pietiekoši attīstīties, turklāt arī šeit savairojies krustziežu spīdulis, kas neiznīkst pat pēc lauku miglošanas.

"Vasaras rapsim iet diezgan slikti, divas reizes jau miglojām ar sistēmas iedarbības insekticīdu, un spīduļi palika kā dzīvi. Puse, nu puse no ražas var aiziet bojā spīduļu bojājumu dēļ," atzīst Matuļs.

"Jau veidojas ziedpumpuri, spīdulis arī aktīvs, viņam te vēja nav, saule spīd, ir karsti, viņam vislabākie laika apstākļi, jā. Viņš tagad apēd ziedpumpuru, un tad neveidojas zieds, un, ja neveidojas zieds, tad neveidojas pākstis," par pupām saka SIA "Agraris" agronoms Aleksandrs Harlamovs.

Visapdraudētākie kultūraugi ir tieši šobrīd, to ziedēšanas laikā, jo dienā laukus nevar apstrādāt ar insekticīdiem, savukārt vakarā arī kukaiņu aktivitāte neesot tik liela.

Neskatoties uz to, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Daugavpils biroja vadītājs uzskata, ka kaitēkļu savairošanās ir likumsakarīga un zemniekiem ar to esot bijis jārēķinās, izvēloties kultūras audzēšanai.

"Viss notiek, teiksim, tādos apstākļos, kā tas ir radīts, kā zemnieki paši ir radījuši, kā zemnieki paši ir saaudzējuši. Ja mums visu laiku lītu lietus, mēs sūdzētos par pārlieku lielu mitrumu, bet tas ietekmētu arī kukaiņus, viņiem arī ir slikti šajā slapjajā laikā," norāda centra Daugavpils biroja vadītājs Guntars Melnis.

Nepietiekamā ūdens daudzuma dēļ augi aug mazāki, graudaugiem veidojas mazākas vārpas, un tos nav iespējams arī mēslot. Ja karstais un sausais laiks turpināsies, kā nākamie strauji attīstīsies kartupeļu lapgrauži, apdraudot arī šīs kultūras ražu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti