Kafijai varētu vairs nepiemērot akcīzes nodokli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Finanšu ministrijā (FM) pašlaik tiek vērtēta iespēja atteikties no akcīzes nodokļa piemērošanas kafijai, to intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība).

Oficiāli pārdotais kafijas apjoms Latvijā ir "daudz, daudz" mazāks nekā tas, kas valstī reāli tiek patērēts. Šajā segmentā ir ļoti liels ēnu ekonomikas īpatsvars, teica ministre Reizniece-Ozola.

"Šobrīd mēs ļoti rūpīgi vērtējam, vai nebūtu lietderīgi vispār atcelt akcīzes nodokli kafijai. Ja vien mēs tādā veidā varētu motivēt legalizēt kafijas pārdošanu, tas būtu liels solis uz priekšu," teica ministre.

Pašlaik jebkura veida kafijai akcīzes nodoklis ir 142,2 eiro par 100 kilogramiem jeb nepilni 1,5 eiro par kilogramu, liecina likums par akcīzes nodokli.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jau ziņots, ka pirms pāris gadiem kafijas tirgus Latvijā bija Konkurences padomes (KP) redzeslokā. Konkurences uzraugs secināja - lai gan dažādiem zīmoliem situācija atšķiras, vidēji kafijas cena Latvijā ir augstāka nekā Lietuvā, bet zemāka nekā Igaunijā.

KP norādīja, ka Latvijas kafijas cenu ietekmē salīdzinoši augstais akcīzes nodoklis, kas ir 1,42 eiro par kilogramu kafijas. Vienlaikus Igaunijā šāda nodokļa nav, tomēr cenas mēdz būt augstākas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti