Panorāma

EK: vasaras tūrisms šogad būs, bet ne tūlīt

Panorāma

Smagi top ES daudzgadu budžets

Par ielu kafejnīcu atvēršanu Rīgā nebūs jāmaksā

Kafejnīcu īpašnieki atzinīgi vērtē lēmumu šovasar vienkāršot āra kafejnīcu atvēršanu Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sekojot Viļņas piemēram, arī uzņēmējiem Rīgā šovasar nebūs jāmaksā par ielu kafejnīcu atvēršanu. Pašvaldība mainījusi stingri noteikto kārtību licenču izsniegšanā, lai palīdzētu uzņēmējiem pārvarēt Covid-19 krīzes radītās sekas.    

Gunta Jirgensona kafejnīca atrodas Vecrīgā, mazā klusā ieliņā, un šodien viņam ir īpaša diena. Paša izlolotā kafejnīca pēc divu mēnešu dīkstāves atver durvis.

“Šodien ir pat bailīgāka sajūta nekā tad, kad vēru vaļā. Toreiz ārā bija cilvēku pūlis, tagad nav neviena. Ja centrs ir aktīvs, Vecrīga ir ļoti, ļoti  tukša,” stāsta Jirgensons.

Jirgensons atzīst, ka pagaidām aiz letes strādās viens pats un katru dienu, lai arī saīsinātu darba laiku. Kafejnīcā viņš tagad varēs uzņemt arī  mazāku viesu skaitu, lai tiktu ievērota divu metru distance.

“Tā kā man ārā kafejnīcā ir seši galdi, tagad palikuši četri. Āra terasē bija divi galdi, šogad tikai viens. Uz pusi viss ir nost,” stāsta kafejnīcas īpašnieks.

Jirgensons atzinīgi vērtē domes lēmumu šovasar vienkāršot āra kafejnīcu atvēršanu Rīgā. Šovasar tirdzniecības atļaujas saņemšanai pietiek ar izpilddirekcijas atļauju, bet nodeva nebūs jāmaksā vispār. Rīgas pilsētas būvvaldes un Satiksmes departamenta saskaņojums nebūs nepieciešams, ja ārtelpā nav paredzēts izvietot terasi, bet tikai galdus un krēslus, kā arī viegli pārvietojamas puķu kastes.

“Es esmu ļoti priecīgs par visām pašvaldībām, kas to ir izdomājušas.

Es to savā labā nevaru izmantot, jo ārā nav vietas. Vienīgi man tagad nav jāmaksā par terasi, un par to es esmu pateicīgs,” saka uzņēmējs.

Vasaras kafejnīcas drīkstēs izvietot ne tikai pie sabiedriskās ēdināšanas vietām, bet arī pie vietām, kas kopumā nodrošina tirdzniecību, piemēram, ziedu veikaliem un frizētavām.

Viesnīcu un restorānu asociācijas vadītājs Jānis Pinnis uzsver, ka pašreizējā situācijā katrs solis, kas varētu palīdzēt nozarei, ir būtisks. Tā kā pēc ārkārtas stāvokļa beigām nozare uzreiz neatgūsies, jādomā par tālākiem atbalsta mehānismiem.

“Ir jārunā par subsidētajām darbavietām. Rīgas uzņēmējiem, kamēr viesnīcas, restorāni ir ciet, ļoti būtisks ir nekustamā īpašuma nodokļa jautājums. Ir mums arī dialogs ar Rīgas domi, kā šo jautājumu risināt,” stāsta Pinnis.

Pašvaldība lēš, ka, neprasot nodevu par āra kafejnīcām, netiks iekasēts ap pusmiljons eiro.

Taču tas tiek darīts ar mērķi, lai atbalstītu uzņēmējus. Un tiem, kuri jau nodevu samaksājuši, tā tiks atmaksāta.

Līdzīga kārtība jau noteikta arī kaimiņos – Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

KONTEKSTS:

Līdz ar Covid-19 dēļ ieviestajiem ierobežojumiem būtiski cieta tūrisma nozare, arī ēdinātāji. Līdzīga situācija ir arī citās valstīs, tāpēc valdības un pilsētu mērijas cenšas veicināt uzņēmējdarbības saglabāšanos. Tā Viļņā kafejnīcu īpašniekiem ļauts galdiņus bez maksas izvietot pilsētas ielās un atkal sagaidīt apmeklētājus.

Bet maija sākumā arī Rīgā nolemts atvieglot ielu tirdzniecību un vasaras kafejnīcu izveidošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti