Kadastrālās vērtības varētu iesaldēt vēl uz vienu gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Patlaban spēkā esošās zemes un ēku kadastrālās vērtības, no kurām ir atkarīgs nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) apmērs, būs spēkā par gadu ilgāk. Saeima lēmumu par kadastrālo vērtību iesaldēšanu pieņēma 2017. gadā, kad tās tika iesaldētas līdz 2019. gada beigām. Vienlaikus Valsts zemes dienests (VZD) sāka strādāt pie kadastrālās vērtēšanas metodikas uzlabošanas.

Plāno vēl uz gadu iesaldēt kadastrālās vērtības, jaunās stātos spēkā 2021. gadā
00:00 / 03:22
Lejuplādēt
Jau vairākus gadus VZD izstrādā jaunu kadastrālās vērtēšanas metodiku. Tādēļ kopš 2017. gada ir iesaldētas īpašumu kadastrālās vērtības, kas tiek izmantotas, piemēram, aprēķinot NĪN un piespiedu nomas maksu. Jauno kadastrālās vērtēšanas metodiku plānots apstiprināt šogad, bet jauno kadastrālo vērtību spēkā stāšanos VZD piedāvā atlikt līdz 2021. gada sākumam. To otrdien, 9. aprīlī, Saeimas Mājokļu politikas apakškomisijas deputātiem atklāja dienesta ģenerāldirektore Solvita Zvidriņa.

 

"Tās lietas, kas tiek iestrādātas metodikas pilnveidošanai, ir saistītas ar programmēšanas datiem.

Tāpēc mums ir vajadzīgs laiks, lai sagatavotu šo sistēmu un arī, protams, vēl strādātu pie datu kvalitātes," teica dienesta vadītāja.

Pēc Zvidriņas teiktā, Tieslietu ministrija jau sagatavojusi Kadastra likuma grozījumus, lai patlaban spēkā esošās kadastrālās vērtības iesaldētu vēl uz gadu, tas ir, līdz nākamā gada beigām. Šos grozījumus atbalstot arī Finanšu ministrija un Latvijas Pašvaldību savienība.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.


Mājokļu apakškomisijas deputātu jautājumi VZD vadītājai galvenokārt bija saistīti ar tirgus darījumu ietekmi uz kadastrālajām vērtībām un iespējamo īpašuma nodokļa pieaugumu. Piemēram, ZZS deputāts Viktors Valainis teica: "Ja kaut kur kvartālā notiek darījums, tad, kā prakse rāda, arī vecajās mājās strauji aug nodoklis un tas nav īsti samērīgi, manuprāt."

Zvidriņa skaidroja, ka, lai arī nosakot kadastrālās vērtības, VZD arvien plāno izmantot tirgus datus, līdz šim esošajā sistēmā plānotas izmaiņas, kas ļaušot precīzāk noteikt konkrētu īpašumu vērtību.

Piemēram, dažādu ēku kadastrālās vērtības aprēķināšanā esot plānots izmantot ne tikai darījumu cenas, bet arī ņemt vērā ēku nolietojumu.

"Mājas, kas ir celtas, piemēram, līdz 1911. vai 1915. gadam var iedalīt vienā kategorijā. Tad ir padomju laikā celtas mājas, ko arī var sadalīt pa grupām. Tāpat arī jauno laiku var sadalīt dažādos celtniecības periodos. Tas mums palīdzētu, lai, ja tā ir tā dēvētā "hruščovka" vai jauns projekts, lai pie nolietojuma tiktu ņemts vērā būvniecības periods," skaidroja  Zvidriņa.

VZD esot padomā vēl vairāki iespējami uzlabojumi. Turklāt, balstoties uz vairāku ārvalstu pieredzi, arī Latvijā, aprēķinot NĪN, to varētu rēķināt no samazinātas vērtības. Zviedrijā šī samazinātā jeb speciālā vērtība, ko izmanto nodokļa aprēķināšanai, ir 75% no īpašuma tirgus vērtības, bet Itālijā – no 60% līdz 80% no īpašuma tirgus vērtības, liecina VZD apkopotie dati.

KONTEKSTS:

Saeima 2017. gada maijā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredzēja vēl līdz 2020. gadam iesaldēt nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Tādējādi novērsts NĪN maksājumu pieaugums tuvākajos gados. Iepriekšējā likuma redakcija paredzēja no 2018. gada mainīt kadastrālo vērtību aprēķina kārtību, nosakot, ka kadastrālā vērtība vidēji ir 85% apmērā no īpašuma tirgus vērtības. Tas paaugstinātu NĪN apmēru.

Līdzīgs lēmums par kadastrālo vērtību iesaldēšanu pieņemts arī 2016. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti