Kā var dabūt «Altum» atbalstu saules paneļiem un vēja ģeneratoriem?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Attīstības finanšu institūcija “Altum” šomēnes atvērs jaunu atbalsta programmu privātmāju energoefektivitātes uzlabošanai vai elektroenerģijas ražošanai, uzstādot saules paneļus vai nelielus vēja ģeneratorus. Kas var tai pieteikties?

Kā var dabūt «Altum» atbalstu saules paneļiem un vēja ģeneratoriem?
00:00 / 05:00
Lejuplādēt

Nākamnedēļ, 27. aprīlī, privātmāju īpašnieki varēs pieteikties jaunai “Altum” atbalsta programmai. Energoefektivitātes uzlabošanai viens projekts varēs saņemt grantu līdz 6000 eiro, savukārt, elektroenerģijas ražošanai – saules paneļu vai nelielu vēja ģeneratoru uzstādīšanai – līdz 4000 eiro. “Altum” atbalstu varēs saņemt tikai pēc projekta īstenošanas, un kopējais programmas finansējums ir 3,27 miljoni eiro. Šogad atbalstu saņems ģimenes ar bērniem, jo programmas nosacījumi paredz, ka ģimenē jābūt vismaz vienam apgādībā esošam bērnam, bet Ekonomikas ministrija sola privātmāju energoefektivitātes programmu turpināt arī 2023. gadā un daudz plašākā apmērā.

Cilvēku interese – liela

Programma privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai tika sākta pirms gada kā pilotprojekts. Iedzīvotāju interese bija ļoti liela, un mēneša laikā tika iesniegti 395 pieteikumi. Ne visi atbilda programmas nosacījumiem, bet šobrīd 38 privātmāju īpašnieki naudu jau saņēmuši, 66 projekti turpinās dažādās īstenošanas stadijās.

Ekonomikas ministrijas Enerģētikas finanšu instrumentu nodaļas vadītāja vietniece Iveta Muceniece pastāstīja: „Paaugstinot ēkas energoefektivitāti, bija grants 5000 apmērā un tehniskā palīdzība 1000 eiro. Ja pati privātpersona vēlas, tad viņi varēja arī uzstādīt šos saules paneļus. Atbalsta programmai kopējais pieejamais atbalsts bija 2,3 miljoni. Šogad, saprotot to, ka energoresursu cenas strauji aug un ir ārkārtīgi lielas šīs cenu svārstības, arī tika pieņemts lēmums saules paneļiem piešķirt atsevišķu atbalstu, nevis kompleksi kopā ar ēkas atjaunošanu.

Līdz ar to tika rasts papildus finansējums 3,27 miljonu eiro apmērā un atbalsts paredzēts divām pozīcijām – vai nu ēkas energoefektivitātes paaugstināšanai, vai saules paneļu, vai nelielu vēja ģeneratoru uzstādīšanai.”

Kas var dabūt finansējumu?

27. aprīlī privātmāju īpašnieki varēs iesniegt savus pieteikumus jaunajai energoefektivitātes programmai. “Altum” Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja Ieva Vērzemniece pastāstīja, ka jau šobrīd interese par programmu ir ļoti liela, tāpēc atgādina – lai tiktu pie finansējuma, jāatbilst vairākiem nosacījumiem.

„Pirms pieteikuma iesniegšanas privātmāju īpašniekam vajadzētu pārliecināties, ka privātmāja ir nodota ekspluatācijā, ka privātmājā netiek veikta saimnieciskā darbība, ka zemesgrāmatā tam pieteicējam ir nostiprinātas īpašuma tiesības uz šo māju un ka māja arī atbilst viena vai 2 dzīvokļu mājas klasei sistēmā "kadastrs.lv". Šie ir tie noteikumi, kas iepriekšējā gadā programmā bija dažiem privātmāju īpašniekiem tāds pārsteigums un tādēļ atbalstu nevarēja saņemt. Tāpat šajā programmā saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem ir noteikts, ka ģimenē, kura dzīvo šajā privātmājā, ir vismaz viens bērns apgādībā, tātad līdz 18 gadiem vai arī studējošs students līdz 24 gadu vecumam,” stāstīja Vērzemniece.

Eksperts iesaka vispirms parūpēties par ēkas energoefektivitāti

Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta vadošais pētnieks Dzintars Jaunzems vērtēja – vispirms privātmāju īpašniekiem jāparūpējas par ēkas energoefektivitāti, tikai pēc tam var domāt par saules paneļiem vai nelieliem vēja ģeneratoriem.

„Vispirms saprast, kas notiek ar ēku, kur un cik daudz mēs tērējam siltumenerģiju.

Vai mana māja ir ar pietiekoši labu siltuma noturību vai nav. Primārais ir samazināt patēriņu, un pēc tam skatāmies tehnoloģiju virzienā – kā šo patēriņu nosegt. Mēs šeit runājam par mazas jaudas, visticamāk, vertikālās ass vēja turbīnām. Šobrīd tas ir tāds potenciāls virziens, bet joprojām tas piedāvājums tirgū nav tik liels, tirgus tikai lēnām attīstās. Izmaksas ir pietiekoši augstas, salīdzinot ar jau diezgan plaši izmantotajiem saules paneļu risinājumiem. Saules gadījumā mums ir izteikta sezonalitāte un diennakts izmaiņas, bet vējš var pūst arī tad, kad saules nav, ir nakts. Šī tehnoloģija ir ar potenciālu, un es domāju, ka viņa attīstīsies,” stāstīja pētnieks.

Ekonomikas ministrijas Enerģētikas finanšu instrumentu nodaļas vadītāja vietniece Iveta Muceniece pastāstīja, ka nākamgad privātmāju energoefektivitātes atbalsta programmu plānots turpināt jau plašākā apmērā.

„Ja mazs finansējuma apmērs, tad mēs šo programmu veidojam kaut kādai konkrētai sabiedrības grupai, kurai tas finansējums būtu visvairāk nepieciešams un kura visvairāk cieš no energoresursu cenu kāpuma. Ģimenes ar bērniem ir tās, kurām šie izdevumi ir lielāki paredzamie. Arī 2023. gadā tiek plānota šāda atbalsta programma privātpersonām. Finansējuma avots būtu Eiropas Savienības struktūrfondi, un plānotais finansējuma apmērs ir virs 40 miljoniem eiro. Līdz ar to nebūtu šāds ierobežojums par bērniem un tas būtu pieejams viena un 2 dzīvokļu mājām, ko mēs uzskatām par privātmājām, un būtu pieejams arī visām privātpersonām,” stāstīja Muceniece.

“Altum” gatavojas rīkot arī vebināru par privātmāju energoefektivitātes programmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti