Dienas ziņas

Ar dizaina t-krekliem atbalstīs brīvprātīgos

Dienas ziņas

Zemgalē kursēs bezpilota autobuss

Alternatīvi enerģijas risinājumi mājsaimniecībām

Kā pašam «zaļi» ražot enerģiju? Smiltenes novadā dalās pieredzē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kā no velosipēda pedāļiem radīt enerģiju, kā uzbūvēt saules kolektoru, paneļus, un kā tos uzstādīt? Smiltenes novadā jomas eksperti dalījās pieredzē un zināšanās, lai vērstu uzmanību alternatīvas enerģijas risinājumiem mājsaimniecībās.

Alternatīvā enerģija Latvijā kļūst arvien populārāka. Siltuma un elektrības ražošanai izmantotā saules, vēja, biomasas un zemes dzīļu siltuma enerģija rada arī mazāku kaitējumu videi. No dažādām institūcijām un augstākās izglītības iestādēm ieradušies eksperti palīdz skaidrot – cik finansiāli izdevīgi un iespējami ir savās mājās izmantot kādu no šīm enerģijām.

“Šī projekta mērķis ir lauzt sabiedrībā stereotipus vai nepareizu priekšstatu, ka tas ir neizdevīgi, ka Latvijā pietrūkst saules,” stāstīja starptautiskā “Off grid diy” projekta vadītāja Līga Krūmiņa Krīgere

Tikmēr velomeistars Gatis Kreicbergs iepazīstināja apmeklētājus ar savu arodu – pārvērst lūžņus un novecojušus velosipēdus saimniecībā noderīgā veidā. Pedāļu enerģija ļauj mīšanās procesā saplacināt pat graudus, sūknēt ūdeni, rīvēt pārtikas produktus un mazgāt veļu.

“Kaut kādas iemaņas tas prasa, vēlams, ka būtu metināmais, griežamais.

Bet uzbūve ir ļoti primitīva, to var arī uztaisīt no paletēm, saskrūvēt, sanaglot. Tas tāpat darbosies,” stāstīja Kreicbergs.

Veļas mašīnu varot pagatavot trīs dienu laikā, arī pats Kreicbergs to izmanto ikdienā. Kopā tapuši jau ap 30 dažādiem ērmriteņiem.

No klātesošiem diskusijā izskanēja ideja – izmantot pedāļu enerģiju publiskās vietās, piemēram, uzlādēt mobilā telefona bateriju tirdzniecības centrā.

Savukārt par saules kolektora tapšanas procesu pieredzē dalījās Fizikālās enerģijas institūta eksperts Andrejs Snegirjovs. Viņš iekārtu izveidojis pats savām rokām, un tā ražo siltumu - tādējādi spēj uzsildīt ūdeni, piemēram, āra dušai.

“Šajā projektā bija uzdevums saules kolektoru sistēmu no plaši pieejamiem līdzekļiem, piemēram, aizbraucot uz būvniecības veikalu, un no tur pieejamiem materiāliem sabūvēt,” norādīja Snegirjovs.

Viņš piebilda, ka iekārtas, kas pārstrādā saules enerģiju kā elektrībā, tā arī siltumā, kļūst arvien pieejamākas.

“Attīstās, bija liels uzplaukums 2012. gadā, jo iepriekš bija tikai dažas profesionālas firmas, kas to veica. Tagad vairāk par simts kompānijām,” uzsvēra speciālists. 

Apmeklētāji interesējās arī par drošību, izmantojot alternatīvo enerģiju. Speciālisti norādīja - svarīgi ir saules paneļus reģistrēt Sadales tīkla sistēmā, tādējādi tie tiek uzraudzīti. Jāņem gan arī vērā, ka uzstādot saules paneļus, ir jāmaksā dabas resursa nodoklis. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti