Kā kriptovalūtas palīdz Ukrainai karā pret Krieviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Turpinoties Krievijas izvērstajam karam Ukrainā, rietumvalstis turpina sniegt dažāda veida palīdzību Ukrainai. Būtisks ir bijis un ir arī privātu ziedotāju atbalsts, kas Ukrainu sasniedz dažādās formās, tostarp arī kriptovalūtās. Kāds līdz šim ir bijis ziedojumu apmērs kriptovalūtās, un kā šie ziedojumi tiek tērēti?

Kā kriptovalūtas palīdz Ukrainai karā pret Krieviju
00:00 / 05:06
Lejuplādēt

Vēl pirms Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā, 2021. gadā, tirgus konsultāciju kompānija "Chainalysis" kriptovalūtu ieviešanā Ukrainu ierindoja ceturtajā vietā pasaulē. Tai priekšā atradās Vjetnama, Indija un Pakistāna. Tā paša gada septembrī Ukraina formāli legalizēja kriptovalūtu un noteica regulējumu. Līdz tam vietējiem iedzīvotājiem bija atļauts pirkt un apmainīt virtuālās valūtas, taču uzņēmumus un biržas, kas nodarbojas ar kriptovalūtām, bieži vien rūpīgi uzraudzīja tiesībaizsardzības iestādes. Savukārt šogad Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstīja virtuālo īpašumu likumprojektu, kas atzīs kriptovalūtu kā aktīvu Ukrainā, kad karš būs beidzies.

Kā skaidroja Marta Homina, Adelaidas biznesa skolas lektore, kas pētījusi kriptovalūtu izmantošanu Ukrainā notiekošā kara laikā, cilvēki biežāk dzirdējuši, ka kriptovalūtas izmanto sliktiem mērķiem, taču tas nebūt nav vienīgais izmantošanas veids. "Lieta ar kriptovalūtu ir tāda, ka tai ir tāda kā slikta reputācija. Piemēram, ka tā tiek izmantota, lai norēķinātos par narkotikām, tā ir saistīta ar pornogrāfiju, pašreizējā kara kontekstā arī par to, ka tā tiek izmantota, lai izvairītos no sankcijām un tā tālāk. Bet patiesībā tā var tikt izmantota dažādos nolūkos."

Jau otrajā dienā pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā digitālās transformācijas ministrs Mihailo Fjodorovs lūdza savam vietniekam izveidot oficiālus valdības makus, kas varētu pieņemt maksājumus kriptovalūtā. 26. februārī Ukrainas valdība sāka publiski lūgt kriptovalūtu ziedojumus tiešsaistē.

Šobrīd Ukrainas valdība ziedojumos pieņem jau vairāk nekā 70 kriptovalūtu veidus.

Tomēr ziedojumus vāc ne tikai valdība. Otrs būtiskākais ziedojumu vācējs ir nevalstiskā organizācija "Come Back Alive", kas atbalsta militārpersonas. Ziedots visvairāk tiek divās kriptovalūtās – ar "bitcoin" un ar "ethereum". Abas arī ir populārākās kriptovalūtas pasaulē.

"Ukrainas valdība laikā no kara sākuma līdz septembra vidum bija savākusi ziedojumus ar "bitcoin" un ar "ethereum" 231 miljona ASV dolāru apmērā. Tie ir 28% no visiem ziedojumiem kripto un ne-kripto valūtās, ko valdība ir saņēmusi. Un 67 miljonus ASV dolāru bija savākusi organizācija "Come Back Alive". Tātad no 193 miljoniem ASV dolāru, ko kopā šī organizācija ievāca, 35% ir savākti "bitcoin" un ar "ethereum"  valūtā," klāstīja Homina.

Ziedojumus vāca arī citas nevalstiskās organizācijas, tomēr Ukrainas valdība un "Come Back Alive" no visiem kriptovalūtu ziedojumiem ir ievākušas vairāk nekā 99%. Kriptovalūtu ziedojumi ļauj Kijivai iegūt finansējumu nekavējoties un ir ātrāki nekā ziedojumu pieprasīšana, izmantojot tradicionālos finanšu kanālus. Absolūti lielākā daļa, kas ziedota kriptovalūtās, ir saziedota pirmajās nedēļās pēc pilna apmēra Krievijas iebrukuma. Bet puse saziedota jau pirmajās dažās dienās. Tas attiecas arī uz "Come Back Alive" kriptovalūtu kontos ienākušajiem līdzekļiem, lai gan konti tika atvērti jau pērn rudenī. Marta sākumā Ukrainas valdība apgalvoja, ka no kriptovalūtu ziedojumiem ir savākusi gandrīz 100 miljonus ASV dolāru.

Homina sīkāk aplūkojusi arī to, cik reizes ticis ziedots Ukrainas valdībai un organizācijai "Come Back Alive". "Nedaudz zem 23 000 reižu tika ziedots valdības "ethereum" maciņā un aptuveni 14 000 reižu "bitcoin" maciņā. Vairāk nekā 7000 reižu "Come Back Alive" "bitcoin" maciņā un 773 reižu "ethereum" maciņā.

Vidējais ziedojuma apmērs "bitcoin" valūtā bija 900 ASV dolāri, bet "ethereum" valūtā tie bija 100 ASV dolāri."

Ir tikai daži gadījumi, kad noziedotā kriptovalūtas summa ASV dolāros ir bijusi ļoti liela, piemēram, divi vai trīs miljoni ASV dolāru. Lai gan ziedojumus veikušas arī dažas iestādes, lielākā daļa ziedojumu nāk no privātpersonām. Piemēram, ''ethereum'' dibinātājs Vitālijs Buterins veica kriptoziedojumus aptuveni 2,5 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Kā jūlijā tviterī izteicās Ukrainas digitālās transformācijas ministra vietnieks Alekss Borņakovs, kriptovalūta ir kļuvusi par būtisku Ukrainas aizsardzības instrumentu, nodrošinot elastību un ātrumu, kas burtiski izglābj Ukrainas karavīru dzīvības. Vēl augustā Ukrainas digitālās transformācijas ministrs Fjodorovs tviterī paziņoja, ka liela daļa Ukrainas Digitālās transformācijas ministrijas pārvaldītās bezpeļņas organizācijas "Palīdzība Ukrainai" fonda līdzekļu izmantota militārā aprīkojuma iegādei. Fonds iztērējis 54 miljonus dolāru no saviem kriptovalūtu ziedojumiem tādām precēm kā digitālie šauteņu tēmekļi, ķiveres, bruņuvestes, datoru aparatūra un programmatūra. Aptuveni 11 miljoni ASV dolāru iztērēti bezpilota lidaparātiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti