Kā Krievijas naftas produktu embargo ietekmēs degvielas cenas Latvijā?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Svētdien, 5. februārī, stājās spēkā Eiropas Savienības embargo Krievijas naftas pārstrādes produktiem, piemēram, mazutam un dīzeļdegvielai. Aizlieguma mērķis ir ierobežot Maskavas ieņēmumus no degvielas eksporta, tādējādi samazinot Krievijas iespējas turpināt finansēt karu Ukrainā. Kā šis solis varētu ietekmēt patērētājus Latvijā?

Rietumeiropas medijos izskan bažas par degvielas deficītu un līdz ar to – par cenu kāpumu. Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs Ojārs Karčevskis uzskata – Krievijas naftas produktu tirdzniecības aizliegums vismaz tuvākajos pāris mēnešos degvielu Latvijā vēl nesadārdzinās. Izskaidrojums – ir izveidotas rezerves. Turklāt embargo vēl neattiecas uz naftas produktiem, kas jau sagatavoti eksportam pa jūras ceļiem.

Kā Krievijas naftas produktu embargo ietekmēs degvielas cenas Latvijā?
00:00 / 02:08
Lejuplādēt

Karčevskis pastāstīja: "Viņus varēja līdz 5. februārim uzkraut, un viņi ceļā var atrasties vēl 55 dienas. Līdz ar to mums ir pāragri runāt par ietekmi. Katrā ziņā labi ir tas, ka šis drudzis vai tādas gaidas, ko arī jūs pamanāt un ko visi pamana, ir rezultējušās tā, ka naftas cena krīt. Un ir apstājies arī pieaugums destilātiem, respektīvi, benzīnam un dīzeļdegvielai. Respektīvi, šis cenu pīķis, izskatās, ka ir mums jau aiz muguras. Tuvākā nedēļa rādīs, uz kurieni tas virzīsies.

Bet šajā brīdī prognozes īstermiņam ir optimistiskas."

Degvielas cenas varētu kāpt vasaras sākumā, kad sāksies aktīvāka braukšanas sezona, uzskata Karčevskis. 5. februāra embargo seko jau iepriekš Eiropas Savienības noteiktajam Krievijas jēlnaftas embargo.

Krievija gan atradusi iespēju pārdot ievērojami vairāk jēlnaftas Indijā un Ķīnā, tomēr Eiropas sankcijām ir bijusi ietekme, norādīja Ārpolitikas institūta pētnieks Gints Jegermanis.

"Uzreiz jau bija jūtams diezgan liels trieciens: kopš decembra Krievija zaudē katru dienu 160 miljonus eiro. Krievijas enerģētikas ieņēmumi janvārī kritās par 54% salīdzinājumā ar decembri. Savukārt ienākumi ir mazāki par 46% salīdzinājumā ar pērno janvāri," klāstīja Jegermanis.

Saskaņā ar Jegermaņa teikto, paredzams, ka šogad sankciju dēļ Krievijas ienākumi no naftas samazināsies par vismaz 25%.

Andris Lāriņš, SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"SEB bankas" Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš intervijā Latvijas Radio arī norādīja, ka tuvākajās nedēļās par cenām ir optimistisks. 

KONTEKSTS:

Eiropas Savienībā ir stājies spēkā Krievijas dīzeļdegvielas un citu rafinētu naftas produktu importa aizliegums, lai samazinātu Kremļa ienākumus no fosilā kurināmā. Pirms kara Krievija nodrošināja aptuveni 10% no kopējā dīzeļdegvielas pieprasījuma Eiropā. Bažas par piegādes vai cenu šoku, ko šie ierobežojumi varētu radīt, nav apstiprinājušās, jo pēdējo nedēļu laikā strauji pieaudzis naftas produktu imports no citām valstīm – no ASV, Tuvajiem Austrumiem un Indijas. Tiesa gan – tas nozīmē arī garākus piegādes maršrutus tankkuģiem.  

Dalībvalstis panākušas arī vienošanos par cenas griestu noteikšanu rafinētajiem naftas produktiem no Krievijas –  tostarp dīzeļdegvielai, benzīnam un reaktīvo dzinēju degvielai. To cena noteikta līdz 100 dolāriem par barelu. Tas seko decembrī panākamajiem cenu griestiem Krievijas jēlnaftai – 60 dolāri par barelu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti