Kā klājas lielo sausumu piedzīvojušajā Rucavas novadā?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ne bez zaudējumiem beidzies sausuma periods Kurzemes piekrastes lauku saimniecībās. Iesākoties lietavām, Kurzemes pusē no sausuma cietušajās saimniecībās savus ganāmpulkus tagad ir iespēja pabarot ar ataugušo zāli. Rucavas novadā, kur zemnieki aicināja izsludināt ārkārtas stāvokli, kas tā arī netika izdarīts, lauksaimnieki sākuši interesēties par iespējām apdrošināt savas saimniecības pret sausuma radītajām sekām, taču kompensācijas nebūtu piešķirtas. Kāpēc?

Latvijas Radio reportāža no lielo sausumu piedzīvojušā Rucavas novada
00:00 / 04:55
Lejuplādēt


Ganāmpulks vēl mielojas ar ataugušo zālīti, stāsta Rucavas novada Dunikas pagasta bioloģiskās zemnieku saimniecības „Šuķi” saimniece Laima Veidemane. Viņiem izdevies sausuma periodu pārdzīvot bez lieliem zaudējumiem, jo  nodarbojas ar gaļas liellopu audzēšanu, kas ir mazāk prasīgi. 

„Mūs glāba, ka neuznāca solītais aukstums. Lietus sāka līt, un zāle atauga. Ja būtu sācis līt un uzreiz auksts, tad zāle nebūtu ataugusi. Viss notiek -  mainām ganības vienu aiz otras,” stāsta Veidemane.

Saimniecībā ir pietiekami daudz platības, lai ganāmpulks varētu baroties dažādās vietās, stāsta saimniece. „Nejaucam žogus nost ar cerību, ka kaut kas ataugs, bet ir tomēr rudens, iesim mājās uz pēdējām ganībām, un tad sāksim piebarot. Mēs šogad neesam piebarojuši,” norāda saimniece.

Daudz grūtāk klājās piena lopkopības saimniecībām, arī zemnieku saimniecībai „Timbras”. Neraugoties arī uz to, ka agrāk jau izveidots dziļurbums, lai ganāmpulkam vienmēr būtu pieejams ūdens. Zemnieku saimniecības īpašniece Aija Dejus bija viena no tām, kas mudināja novadā izsludināt ārkārtas situāciju, taču lūgums netika uzklausīts. 

„Kad Lauku atbalsta dienests atbrauca pārbaudīt pēc pirmās vēstules nosūtīšanas, atzina, ka no sausuma cietušas tikai sešas. Tas ir neloģiski, kā tas var būt. Pārbaudīja pamatā lielās saimniecības, mazās saimniecības jau piebaroja ziemas krājumus, jo mazāk sagatavots. Netaisnīgi. Otro reizi mēs jau savācām 89 parakstus no saimniecībām, arī piemājas. Tas bija vienalga,” stāsta Dejus.  

Ņemot vērā, ka sausuma periodi mēdz atkārtoties, zemnieki sākuši interesēties par iespējām apdrošināt savas saimniecības pret sausumu. SIA „Lendumi” saimniece Maija Vajevska stāsta, ka ar šo Rucavas novadā sākušies pārsteigumi. 

„Izrādās, ka zālājus var apdrošināt pret sausumu, bet tur viņi skatās vidējo nokrišņu daudzumu novadā, bet Rucavas novadā ir divi lieli purvi, kas saglabā 15 centimetru dziļumā ap purvu mitruma līmeni visu vasaru.

Ja arī mēs būtu apdrošinājuši, mēs kompensācijas nebūtu saņēmuši, jo parādās pietiekams mitrums, bet realitātē tā tas nav, pļavas ir sausas,” stāsta Vajevska. 

Tāda pati situācija esot arī Vaiņodes novadā, viņa turpina. Uzdodot jautājumus apdrošinātājiem, tagad šķiet, ka izdosies neloģisko situāciju mainīt. 

„Eiropas zinātnieki ir izstrādājuši formulas, pēc kā skatās - tie ir 30 gadu dati par mitruma līmeni augsnē. Ja ir sausāks, uzreiz ir apdrošināšanas kompensācijas. Tā viņi skatās. Ierosinājām, lai izņem arī mežus un paliek tikai lauksaimniecības zemes. Apdrošinātāji jau iesnieguši datus zinātniekiem, iespējams, nākamgad jau būs viss kārtībā,” skaidro Vajevska.

Par apdrošināšanas kompensāciju varētu nopirkt kaut vai sienu, viņa norāda.

Nākamais gads teorētiski izskatās cerīgāks, spriež netālu esošās saimniecības īpašniece Laima Veidemane, par to liecina šī brīža laika apstākļi. 

„Domāju, ka būs labāk, jo pagājušā gadā jau rudenī bija ļoti sauss, dīķi un akas bija tukši. Bijām jau stresā, kas notiks pa ziemu. Ziema arī bija sausa, sniega arī nebija daudz. Zeme pavasarī jau bija sausa, un tur nekā nebija, salīdzinot ar citiem gadiem,” skaidro Veidemane. 

Pašlaik akas jau sāk piepildīties, parādās ūdens dīķos, taču joprojām nevar apgalvot, ka novadā visas ūdenstilpnes ir pilnas ar ūdeni, daudzviet Kurzemē novadgrāvji arī pēc lietavām ir sausi.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti