Kā karstums Eiropā ietekmē labības un citu produktu ražu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vairākus Eiropas reģionus šovasar skāris ekstremāls karstums un sausums, pārspējot neskaitāmus rekordus. Tas krietni pabojājis lauksaimnieku nervus, kuriem raža steigšus jānovāc, lai neietu postā, tikmēr citiem nekas daudz ko novākt vairs nav atlicis. Šīs sekas atbalsojas produktu cenās. 

ĪSUMĀ:

  • Ekstrēmais karstums ietekmē ražu un pārtikas produktu cenu.
  • Visvairāk cietušas kukurūzas, sojas pupiņu un saulespuķu ražas.
  • Cietusi arī vīnogu raža, bet ne to kvalitāte.
  • Silts un sauss laiks Eiropas rietumos un Vidusjūras reģionā varētu ilgt līdz novembrim.
  • Reģioni, kurus skāris sausums, ir tie, kurus tas skāra jau šī gada pavasarī, piemēram, Itālijas ziemeļi, Francijas dienvidaustrumi un daži reģioni Ungārijā un Rumānijā.

Pētnieki prognozē, ka siltāks un sausāks laiks Eiropas rietumu un Vidusjūras reģionā varētu ilgt līdz novembrim. Reģioni, kurus skāris sausums, ir tie, kurus tas skāra jau šī gada pavasarī, piemēram, Itālijas ziemeļi, Francijas dienvidaustrumi un daži reģioni Ungārijā un Rumānijā.

Kā karstums Eiropā ietekmē labības un citu produktu ražu?
00:00 / 05:16
Lejuplādēt

Kā vēsta aģentūra “Reuters”, raža 2022. gadā visvairāk kritīs graudu kukurūzai, kam seko saulespuķes, sojas pupas, zaļā kukurūza, graudaugi, kvieši un mieži. Vācijā, Ungārijā, Itālijā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā, Spānijā un Ukrainā sausuma un karstuma dēļ samazinātas gan ziemāju, gan vasarāju ražas. Rumānijā, Eiropas Savienības otrajā lielākajā kukurūzas ražotājvalstī, nokrišņu trūkums kopš pavasara ir sācis apdraudēt vasarāju ražas potenciālu. Cietusi kukurūza un saulespuķes. Lai dubultotu apūdeņošanas jaudu, valsts tērēs pusotru miljardu eiro. Tikmēr zemkopības ministrs ziemā sola kompensācijas.

Situāciju aprakstīja viens no lauksaimniekiem: “Mēs neko nevaram darīt, katrs pats domās, ko darīt. Rudenī kukurūzas nebūs, pat ceturtdaļas no tās nebūs. Daži cilvēki var kaut ko novākt šur vai tur, bet ļoti maz.”

Cietusi arī medus raža, kas valstī samazinājusies gandrīz uz pusi. To apliecināja arī viens no biškopjiem: “Sausums, kas sekoja saulespuķu laikam, vasaras pirmajai daļai, mūs ir skāris diezgan daudz. Tādējādi bites tiek pakļautas stresam, un produkcija ir zema.”

Tikmēr Ungārijā par postažu ziņo lauksaimnieki visā valstī. Reģionā starp divām galvenajām Ungārijas upēm Donavu un Tisu, kur audzē kukurūzu, graudus un saulespuķes, lietus pirmajā gada pusē bijis īpaši maz. Zemkopības ministrija norādīja, ka sausuma postījumi vēl jūlijā bija skāruši aptuveni 550 000 hektāru zemes.

Francijas nacionālā laikapstākļu aģentūra “Meteo France” šīs vasaras sausumu nodēvējusi par valstī lielāko sausumu kopš mērījumu sākšanas 1958. gadā. Paredzams, ka Francijas kukurūzas raža šogad būs par teju 19% mazāka nekā pērn. Francija ir Eiropas Savienības lielākā kukurūzas audzētāja, un tās produkcija varētu nokrist zem piecu gadu vidējā rādītāja, jo turpmākajās nedēļās audzēšanas reģionus skars sausāks un karstāks laiks. Arī Francijā cietuši saulespuķu lauki, ko atzīst viens no audzētājiem Marks Dupī, rādot izkaltušās saulespuķes.

“Tā ir apdegusi. Skaidrs, ka ūdens trūkumu un temperatūru tā vienkārši neizturēja. Tie ir daudzumi, kurus es nepārdošu, tāpēc es zaudēšu ienākumus, puse no ienākumiem būs nogriezta, tas ir skaidrs,” stāstīja Dupī.

Tikmēr lopbarības trūkums govīm sausuma dēļ nozīmē to, ka turpmākajos mēnešos varētu pietrūkt piena. Francijā samazinājusies arī kviešu raža, un tā ir lielākais kviešu eksportētājs Eiropas Savienībā. Mīksto kviešu izlaide valstī šogad samazināsies par aptuveni 7%. Tas draud samazināt graudu pārpalikumu, kas pieejams sūtīšanai uz ārzemēm.

Ietekmēta arī Francijas vīna nozare. Tiesa, lai gan raža būs mazāka, kvalitāte kopumā gaidāma labāka, atzīst vīnogu audzētāji. Vīndaris Džeroms Volī pastāstīja: “Šis gads ir sausuma un līdz ar to arī karstuma viļņa gads, tāpēc mums ir arī agrs briedums un mēs sākām ražas novākšanu ļoti agri. Vīnogās ir koncentrāts, kas dod vairāk cukura, ar sabalansētu skābumu, neskatoties uz visu. Mums būs līdzsvars starp vīniem un ražu, kas 2022. gadā būs izcili.”

Bordo reģionā raža varētu būt par 15% līdz 20% zemāka, galvenokārt tāpēc, ka vīnogas ir mazākas un dažas no tām ir apdegušas saulē. Par cenām vēl esot grūti spriest, tā būs atkarīga no vairākiem faktoriem, taču viens no audzētājiem minēja piemēru, ka koka kastes, kurās tiek liktas pudeles, tagad maksā par 60% vairāk. Un tās ir tikai kastes vien.

Arī Spānijas, Portugāles un Itālijas reģionos vīna ražošana būs par 10% līdz 20% zemāka. Itālijā valsts garākā upe Po piedzīvo lielāko sausumu pēdējo 70 gadu laikā. Sausuma dēļ ūdens izmantošana vairākās pilsētās ir ierobežota. Itālijas ziemeļu reģioni var zaudēt līdz pat pusi no lauksaimniecības produkcijas, jo ezeru un upju līmenis lielākajā Itālijas daļā ir bīstami zems. Lauksaimnieki Toskānā, Itālijas vērtīgās vīna un olīveļļas nozares centrā, cīnās, lai pēc iespējas vairāk izglābtu šī gada ražu no sausuma un karstuma. Kopš pavasara nokrišņu trūkums ir ietekmējis pat augus, kas tradicionāli plaukst karstos un sausos apstākļos.

Bet ūdens trūkums Spānijā radījis bažas par sliktu avokado un olīvu ražu. Lielākā avokado audzēšanas vieta Eiropā atrodas Malagas provincē, pie tūristu iecienīta rezervuāra, kurš līdz ar karstumu zaudējis vairāk nekā 80% ūdens. Avokado koki vienkārši nokalst. Visā Andalūzijā izžūst arī miljoniem olīvu, un apelsīnus, citronus un mandarīnus Valensijas reģionā piemeklē tāds pats liktenis. Olīveļļas ražotāji paredz, ka šogad vien viņu raža samazināsies uz pusi. Tas savukārt ietekmē cenu, jo Spānija ir pasaulē lielākā olīveļļas ražotāja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti