Eiro fokusā

Lauksaimniecībā trūkst gan kvalificēta darbaspēka, gan palīgstrādnieku

Eiro fokusā

Eksperti: Mājokļu pārdošanas un pirkšanas tirgus pašlaik ir pauzē

Kas notiek ar Liepājas SEZ statusa uzņēmumiem un kā tos ietekmē krīzes situācija

Kā Covid-19 izraisītā krīze ietekmē Liepājas SEZ uzņēmumus?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvalde apzinājusi situāciju, kas notiek ar SEZ statusa uzņēmumiem un kā tos ietekmē Covid-19 infekcijas uzraisītās krīzes situācija. Reālā situācija gan būs saprotama nedaudz vēlāk, taču jau tagad ir skaidrs, ka pēdējā mēneša notikumi ietekmē visus. 

Jau pirmajās dienās nācās saskarties ar pārbaudījumiem, kas bija saistīti tieši ar repatriācijas reisiem, arī to, kā organizēt darbu kapteiņu dienestā un komunikāciju, lai nodrošinātu ostā drošības pasākumus. Viens no darbības virzieniem bija apzināt, kas notiek ar SEZ uzņēmumiem, tāpēc notikusi uzņēmumu anketēšana.

"Anketēšanā parādījās, ka ir virkne uzņēmumu, kuri sašaurina savu darbību, samazinot darbinieku skaitu. Protams, prioritāte tāda, lai augsta līmeņa speciālisti – inženieri, programmētāji saglabātu [darbu]. Bija priekšlikumi par dīkstāves pabalstu un tos nodot valdībai. (..) Laiks, kurā uzņēmumi varēs strādāt par 100%, ir neprognozējams," klāstīja Liepājas SEZ pārvaldnieks Jānis Lapiņš.

Situācija uzņēmumos ir ļoti atšķirīga. Ir uzņēmumi, kuri gandrīz pilnībā pārtrauc darbu un dodas dīkstāvē, te var minēt, piemēram, uzņēmumu SIA "Lauma Fabrics".

"Katram šī situācija ir ļoti atšķirīga. Te ir runa gan par izejvielu piegādes kavēšanos, gan par pasūtījumu samazinājumu, gan par pārprofilēšanos, gan par darba organizācijas maiņas principiem (..). Uzņēmēji turpina strādāt, jo tika apstiprinātas divu noliktavu būvniecības un "Interspiro" ielika pamatakmeni," teica Lapiņš.

Pagaidām darbu uzņēmumā "Interspiro Production" nodrošina iepriekšējie pasūtījumi, sarežģījumi gan radušies ar izejvielu piegādi, tāpēc nācies domāt, kā pārprofilēt darbu.

Kāda pašlaik ir situācija elpošanas un drošības ekipējuma ražotnē SIA "Interspiro Production", skaidroja tās vadītājs Sandris Gusts: "Pašlaik ir grūti pateikt, kas būs tālāk, jo aktīvā tirdzniecība ir piebremzējusies, nav iespējams braukt pie klientiem.

Pasūtījumu varētu būt nākotnē mazāk. Pašlaik pārdošanas apjomi nav kritušies, bet ar pilnu jaudu nevaram strādāt izejvielu piegādes dēļ."

Pagaidām "Interspiro Production" darbinieki strādājot īsākas stundas, taču saņemot pilnu atalgojumu.

"Lai paši pasargātos pret iespējamiem riskiem, mēs esam darbiniekus sadalījuši divās maiņas, divās plūsmās. Lai nerastos grūtības ar nokļūšanu darbā, esam noteikuši sešu stundu maiņas. Ražojam 75% režīmā, tātad ar 25% mazāku jaudu," klāstīja Gusts.

Šobrīd stabilu darbību saglabā viens no kompānijas "Lesjofors" uzņēmumiem "Lesjofors Springs", kur pasūtījumu apjoms nesarūk un darba pietiek, skaidroja uzņēmuma direktors  Ingars Jaunzems.

"Esam Liepājā divi uzņēmumi – "Lesjofors Springs" un "Lesjofors Gas Springs",  kas strādā ar līdzīga rakstura produktiem, bet situācijas risinājumi ir dažādi. "Lesjofors Gas Springs", kas ražo gāzes amortizatorus, viņiem daudzi lielie klienti ir krīzes skartajās valstīs, kur daļa savu ražošanu apstādinājuši, tāpēc pasūtījumu apjoms ir samazinājies. Pārceļam ražotni uz jaunajām telpām, līdz ar to darba pietiek. Kad pārcelšanās beigsies, tad būs jāņem kāda pauze," stāstīja Jaunzems.

Labāka situācija ir uzņēmumā "Lesjofors Springs".

"Otram uzņēmumam pasūtījumi notiek, esam visus darbiniekus nodarbinājuši, redzam pasūtījumus arī tālāk, klientu loks ir plašāks, un produktu skaits mērāms tūkstošos. Ir lielākas iespējas pasūtījumus salasīt no dažādām malām," atzina Jaunzems.

Viņš sprieda, ka visa šī krīze beidzot likšot cilvēkiem iemācīties daudzas lietas darīt attālināti. Daudzi šaubījās, vai tas ir iespējams, bet šī situācija rāda, ka ir iespējams.

Notiek attālinātas konferences un pielāgošanās. Jaunzems uzsvēra arī, ka būs rūpnīcas pasaulē, kas aizvērsies pavisam un tirgū vairs neatgriezīsies, bet daudzi pielāgosies un kļūs stiprāki. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti