Rīta Panorāma

Glastonberijas festivāla vietā šogad virtuāls koncerts

Rīta Panorāma

EK sūdz tiesā Poliju par tiesu sistēmas reformu

Telefonkrāpnieki. Ieguldījumi akcijās un virtuālajās valūtās

Kā atpazīt telefonkrāpniekus, kas sola naudu ieguldīt kriptovalūtās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Finanšu krāpnieki, kas uzdodas par banku darbiniekiem, ir tikai viena no shēmām. Telefonkrāpnieki finanšu līdzekļus cenšas izkrāpt, arī aicinot cilvēkus ieguldīt, piemēram, virtuālajās valūtās. Kā atpazīt šādus krāpniekus, un kāpēc pirms griešanas nepieciešams septiņas reizes nomērīt?

Viens no veidiem, kā telefonkrāpnieki  cenšas no cilvēkiem izkrāpt finanšu līdzekļus, ir saistīts ar piedāvājumiem investēt naudu, piemēram, akcijās vai kriptovalūtās.

"Krāpnieki parasti piedāvā ļoti vilinošas peļņas iespējas, no kurām cilvēkiem ir grūti atteikties. Parasti šīs sarunas notiek ļoti uzstājīgi. Cilvēkiem tiek zvanīts vēl un vēl," stāstīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāve Aiva Sermuse.

Un tieši šis uzstājīgums, milzīgā steiga, aicinājums investēt nekavējoties ir tas, kas liecina, ka zvanītājs ir krāpnieks.

"Bieži vien figurē frāzes kā veiksmīgas investīcijas, lieli solījumi, veiksmes formulas tiek piesauktas, kuras nezina ne valsts iestādes, ne bankas. Bieži vien piesauc darījumus ar virtuālajām valūtām, ka tās ir ļoti ienesīgas," stāstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vecākais juriskonsults Ingus Valtiņš.

Visbiežāk šādi telefonkrāpnieki runā krievu valodā. Latviešu valodu nepārvalda. Viņi stāsta, ka strādā kādā citā Eiropas valstī.

Eksperti iesaka pārtraukt sarunu un pēc tās ļoti rūpīgi pārbaudīt visu informāciju. Jāatceras, ka,  visticamāk, jūs nebūsiet viens no retajiem izredzētajiem, kuram pēkšņi no zila gaisa ir iespēja ļoti labi nopelnīt. Darījumus biržā drošāk būs veikt ar licencētiem brokeriem, kuri nekad nesola garantētu pelņu. Bet, lai darbotos ar virtuālajām valūtām, piemēram, bitkoiniem, ir gana daudz jāmācās un jāsaprot, kā šī sistēma strādā.

"Ieguldītājiem, kuri nezina, kas ir virtuālā valūta, vai nesaprot tās nozīmi, mēs neiesakām iesaistīties šādos darījumos," teica FKTK speciālists.

Nekādā gadījumā šādu darījumu veikšanai nevajadzētu aizņemties naudu. Telefonkrāpnieki mēdz piedāvāt šādu risinājumu.

"Licencēti ieguldījumu pakalpojuma sniedzēji nekad nelūgs patērētāju aizņemties, ja viņam nav brīvo naudas līdzekļu," uzsvēra PTAC pārstāve.

Ja cilvēks tomēr iekrīt krāpnieka veidotajā slazdā, nereti tālākā shēma jau risinās interneta vidē. "Cilvēki tiek aicināti reģistrēties viltus kriptovalūtas platformās, kur vēlāk tiek ieskaitīti viņu līdzekļi," stāstīja Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Dmitrijs Homenko.

Tomēr tā visa ir tikai izkārtne ar viltus personalizētiem grafikiem. Cilvēkam tikai šķiet, ka viņa ieguldījumi nes peļņu. Mērķis ir izvilināt vēl vairāk līdzekļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti