Dienas ziņas

Cik izmaksā dzīve Latvijā?

Dienas ziņas

Operatīvo dienestu vidū vismazāk vakcinēto – VUGD

VARAM: Jūrmala ir pārsniegusi savas pilnvaras

Jūrmalai jāpārskata iebraukšanas maksas paaugstinājums līdz 3 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nosūtījusi vēstuli Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībai ar aicinājumu pārskatīt domes lēmumus paaugstināt nodevu no 2 uz 3 eiro par iebraukšanu pilsētā un pagarināt nodevas piemērošanas periodu no pieciem mēnešiem līdz kalendāram gadam, informēja VARAM. Ministrs Artūrs Toms Plešs ("Attīstībai/Par") norāda, ka pašvaldībai vai nu jāatceļ izmaiņas, vai arī jāsniedz pamatojums par tām. Pēdējo, pēc ministra domām, pašvaldība nevarēs izdarīt, jo pamatojuma nav bijis.

Likumā "Par autoceļiem" noteikts, ka valsts un pašvaldību autoceļi, tostarp arī ielas ir lietojamas bez maksas, un pašvaldībām nav dots deleģējums noteikt maksu par pašvaldības ceļu un ielu lietošanu.

Jūrmalas pašvaldība ir pieņēmusi saistošos noteikumus ar mērķi ierobežot tranzīta satiksmi caur tās teritoriju. Pēc būtības pašvaldība ir noteikusi nodevu par pašvaldības ielu lietošanu, tādējādi pieņemot saistošos noteikumus pretēji likumā noteiktajam pilnvarojumam.

Ministrijā uzskata, ka iebraukšanas maksas paaugstināšana līdz trim eiro līdzšinējo divu eiro vietā var negatīvi ietekmēt vietējo uzņēmējdarbības vidi, tādēļ aicina pārvērtēt nodevas nepieciešamību, kā arī nodevas mērķi, un izskatīt, vai konkrētus mērķus nav iespējas sasniegt ar mazāk privātpersonu tiesību ierobežojošiem mehānismiem.

VARAM secināja, ka pašvaldība, pieņemot lēmumu par nodevas apmēra paaugstināšanu un nodevas apmaksas perioda pagarināšanu, nav izvērtējusi nodevas apmēra samērīgumu, kā arī tai nav bijusi izpratne par pašvaldības sniegto pakalpojumu, par ko maksājama nodeva par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā.

Ministrija arī secināja, ka pašvaldība ir pārsniegusi tai normatīvajos aktos piešķirto deleģējumu.

Pārskatot saistošo noteikumu regulējumu, VARAM aicina pašvaldību veikt konsultācijas ar privātpersonām; izvērtēt tūrisma nozares intensitātes, tranzīta satiksmes plūsmas, kā arī gaisa un trokšņu piesārņojuma izmaiņas pavasara/vasaras periodā un rudens/ziemas periodā, veicot detalizētus aprēķinus. Tāpat VARAM aicina veikt izpēti par noteiktā regulējuma ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi, ņemot vērā pašvaldības funkciju uzņēmējdarbības attīstības jomā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Plešs Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja, ka neredz pamatojumu izmaiņām, kuras vēlas Jūrmala. Viņš norādīja, ka Covid-19 laikā tūrisms pilsētā krities par 40% un pašlaik nav pazīmju par izmaiņām. "Mums nerodas sapratne, uz kuriem datiem balstās, ka pieaugs satiksme," sacīja ministrs. 

Pēc viņa teiktā, Jūrmalai tagad būs vai nu jāatceļ noteikumi, vai jāsniedz skaidrs pamatojums, uz kā pašvaldība balstījusies, lai palielinātu iebraukšanas maksu.

"Bet mums nav informācijas, ka tas lēmums ir bijis padziļināti izvērtēts, un tas rada pamatotas bažas," uzsvēra Plešs.

KONTEKSTS:

No 2022. gada 1. aprīļa Jūrmalā iecerēts atjaunot iebraukšanas maksu visu gadu un plānots to noteikt trīs eiro apmērā līdzšinējo divu eiro vietā. Tā 30. septembrī lēma Jūrmalas pilsētas dome.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti