Dienas ziņas

Koka rotas Latvijai

Dienas ziņas

Cēsīs medicīnas māsas izglīto apmeklētājus

Jūrmalā norit jauno uzņēmēju dienas

Jūrmalā sacenšas 30 labākie skolēnu mācību uzņēmumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jauno uzņēmēju dienā Jūrmalā šogad par iespēju pārstāvēt Latviju Eiropas konkursā sacenšas 30 labākie skolēnu mācību uzņēmumi. Programma, kurā jau skolas vecumā tiek attīstītas uzņēmēja prasmes, Latvijā darbojas jau 26 gadus, un šogad reģistrēts vislielākais jauno uzņēmumu skaits.

Pirmie skolēnu mācību uzņēmumi Latvijā tika izveidoti pirms 26 gadiem. Un ar katru gadu interese par iespēju iekāpt ''uzņēmēju kurpēs'' ir tikai augusi. Mainījušies arī piedāvātie produkti un attieksme pret uzsākto darbu.

"Ja salīdzinātu ar programmu kaut vai desmit gadus atpakaļ, tad varēja uzvarēt koka grābeklīši vai lāpstiņas Latvijas finālā. Šobrīd mēs meklējam tehnoloģijas, mēs meklējam inovācijas. Mēs meklējam 100% pabeigtus produktus ar izstrādātu zīmolu, ar pārdošanas un marketinga rīkiem,"  stāsta "Junior Achievement Latvija" valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns.

Šajā mācību gadā reģistrēti 1100 skolēnu mācību uzņēmumi. 30 labākie sacenšas par iespēju Latviju pārstāvēt Eiropas finālā Belgradā.

Reinis un Gustavs žūrijai prezentēja bungu trenažieri, kas pasargā jauno bundzinieku vecāku un arī kaimiņu ausis.

"Šo var spēlēt kaut vai autobusu pieturā vai skolā. Vienalga kur - ja ir brīvs laiks, var spēlēt un trenēt roku veiklību, ritma izjūtu, un tas ir ļoti noderīgi sitamo instrumentu spēlētājiem," stāsta Rīgas 64.vidusskolas skolēns Gustavs.

Pielietojot mūsdienīgas tehnoloģijas, izgatavoti spieķi, kas palīdz vājredzīgajiem un neredzīgajiem, izveidoti dažādi gaismekļi, izstrādātas interneta programmas un daudz kas cits. Savukārt Valmieras puiši saredzējuši iespēju nopelnīt, pārstrādājot ķirbjus.

"Ideja radās mūsu skolā, Valmieras tehnikumā, kur katru gadu skolotāji nes ķirbjus un skolēniem tie jāpārstrādā. Attiecīgi viņi saņem par to naudu, bet man tā nepatika. Es gribēju saņemt ķirbjus kā samaksu un pārdot mazliet dārgāk. Un tad radās šī ideja," saka Valmieras tehnikuma audzēknis Rūdolfs Ločmelis.

Mācību uzņēmumu līmeņi joprojām atšķiras, tomēr uz tiem liktās cerības uzņēmēja gēna pamodināšanā  esot attaisnojušās.

"Vēl līdz projekta beigām, līdz 2023.gadam, viņi būs jaunie uzņēmēji un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) klienti, kuri ar šiem produktiem brauks uz izstādēm un veicinās eksportu un veicinās Latvijas ekonomiku. Tā viņu priekšrocība ir tā, ka, izejot no skolas sola, viņiem vairs nebūs jāmācās nodibināt uzņēmumu. Viņi jau zina, kā tas darbojās," uzskata LIAA Inovāciju atbalsta nodaļas vadītāja Sarmīte Karlsone.

"Mums gribētos, ka šī programma ir sistemātiski iestrādāta valsts līmenī kā obligāts process.

Tāpat kā mēs mācāmies ķīmiju, fiziku vai matemātiku, būtu jāattīsta jauniešos arī šīs uzņēmēju spējas, jo tas ir tas, ko šobrīd pieprasa darba tirgus,"

domā "Junior Achievement Latvija" vadītājs.

Skolēnu uzņēmumu mācību programma ir īpaši veidota mācību metode 4.-12. klašu skolēniem. Pašreiz tajā iesaistījušās 190 Latvijas skolas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti