Jūrmala pieņem 2023. gada budžetu; ap trešdaļu ieguldīs izglītības attīstībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jūrmalas dome ceturtdien, 22. decembrī, apstiprināja pašvaldības konsolidēto budžetu 2023. gadam, no kura aptuveni trešdaļu ieguldīs izglītības jomas attīstībā, informēja pašvaldībā.

Plānots, ka nākamā gada budžeta ieņēmumi būs 99,64 miljoni eiro. Būtiskākās prioritātes 2023. gada budžetā ir uzsākto lielo pilsētas infrastruktūras objektu īstenošana un esošā sociālā atbalsta saglabāšana jūrmalniekiem. 

Nākamā gada budžeta ieņēmumi plānoti  par 1,4% mazākā apmērā nekā 2022. gada ieņēmumi, un samazinājums saistīts ar prognozēto samazinājumu no iedzīvotāju ienākumu nodokļa, kā arī ar valsts mērķdotāciju samazinājumu. 

Jāatzīmē, ka Jūrmalas domes vadība arī lēmusi paaugstināt sev algas līdz maksimāli iespējamajām likmēm, kas nozīmē, ka jaunās domes priekšsēdētājas vietniekam, notiesātajam bijušajam Jūrmalas mēram Gatim Truksnim (Latvijas Zaļā partija) alga būs lielākā nekā iepriekš, kad viņš bija mērs. 

Sastādot nākamā gada budžetu, ievērojamu ietekmi izdevumu sadaļā rada komunālo pakalpojumu sadārdzinājums, minimālās algas palielinājums, kā arī kopējā inflācijas ietekme uz preču un pakalpojumu cenām, norādīja pašvaldībā. Līdz ar to 2023. gadā finansējums primāri tiks novirzīts iesākto objektu un aktivitāšu īstenošanai un apjomīgu jaunu projektu uzsākšana pašlaik netiek plānota.

Sastādot 2023. gada budžetu, svarīgākais bija saglabāt un paplašināt esošos pašvaldības noteiktos atvieglojumus, sociālās garantijas un pabalstus Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem, atzīmēja domē. Pabalstu izmaksai un sociālās palīdzības un aizsardzības nodrošināšanai kopumā pašvaldības budžetā paredzētais finansējums ir 6,45 miljoni eiro.

Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem tiks saglabāts atvieglojums nekustamā īpašuma nodoklim par zemi 90% apmērā. Jūrmalas pašvaldības skolās un bērnudārzos joprojām tiks nodrošināta bezmaksas ēdināšana, kam budžetā paredzēti 2,29 miljoni eiro. Visiem jūrmalniekiem ar "Jūrmalas iedzīvotāja karti" tāpat kā līdz šim pilsētas sabiedriskais transports būs bez maksas, kam pašvaldības budžetā paredzēti 2 miljoni eiro. Jūrmalnieku ģimenes joprojām varēs saņemt pašvaldības pabalstu 500 eiro jaundzimušā aprūpei, kas budžetā sastāda 300 tūkstošus eiro. Pensijas vecuma iedzīvotājiem arī nākamgad tiks nodrošināts pabalsts zāļu iegādei un ārstniecības pakalpojumu saņemšanai līdz 150 eiro, kas budžetā veido 1,42 miljonus eiro. 

Jūrmalā tiks īstenots vai pabeigts 31 projekts ar Eiropas Savienības fondu un citu ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansējumu, pilsētas attīstībā ieguldot 23,93 miljonus eiro. Lielākie no tiem ir daudzfunkcionāla dabas tūrisma centra būvniecība un meža parka labiekārtojums Ķemeros, Jūrmalas pilsētas vispārējās vidējās izglītības iestāžu infrastruktūras pilnveide, Lielupes krasta stiprināšanas projekta īstenošana Dubultos, Majoros, Dzintaros, gājēju un velosipēdu ceļa izbūve posmā no Jaunķemeriem līdz Ķemeriem.

Izglītības jomas attīstībā pašvaldība nākamgad ieguldīs 31,4% no kopējā budžeta jeb 41,25 miljonus eiro, kas ir par 1,69 miljoniem eiro vairāk nekā iepriekšējā gadā. Plānots pabeigt Jūrmalas Aspazijas pamatskolas ēkas pārbūvi un jaunas sporta zāles būvniecību Lielupē, Jūrmalas Valsts ģimnāzijas ēkas pārbūvi un modernizāciju, kā arī bērnudārza "Bitīte" pārbūvi. Ceļu infrastruktūras uzturēšanā nākamgad paredzēts ieguldīt 3,32 miljonus eiro.

Vairāk līdzekļu ieguldīs sabiedriskās kārtības un drošības jomā, plānots uzlabot policijas aprīkojuma bāzi un izveidot specializētu video kontroles punktu. 

Budžeta ieņēmumu daļa 2023. gadā pret šā gada budžeta ieņēmumu daļas gaidāmo izpildi samazināsies par 1,4% un būs 99,64 miljoni eiro. Izdevumi 2023. gadā plānoti 130,24 miljoni eiro, kas ir par 2% vairāk nekā 2022. gadā. Starpību starp izdevumiem un ieņēmumiem sedz prognozētais 2022. gada budžeta atlikums 17,63 miljonu eiro apmērā un plānotie aizņēmumi. 2023. gadā Jūrmalas iemaksas Pašvaldību Izlīdzināšanas fondā būs 8,94 miljoni eiro, kas ir par 3,84 miljoniem eiro mazāk nekā 2022. gadā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti