Dienas ziņas

Rīgā ierodas viens no lielākajiem ASV Jūras spēku kuģiem

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Siltumenerģijas tarifs Jūrmalā palielināsies par 143%

Jūrmalā apkures tarifs kāps par 143%; vairāk arī mājokļa pabalstu saņēmēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jaunajā apkures sezonā siltumenerģijas ražošanas tarifs Jūrmalā palielināsies par 143 procentiem. Daļu sadārdzinājuma apkures sezonā kompensēs valsts, tomēr vairumam iedzīvotāju rēķinu apmaksa šoziem būšot liels izaicinājums.

Jūrmalā ir 14 katlumājās, un apmēram pusei kā kurināmais tiek izmantota šķelda. Tomēr tas ir nepietiekami, lai glābtu jūrmalniekus no strauji augoša apkures tarifa.

Spēkā esošais siltumenerģijas tarifs līdz šim vien nedaudz pārsniedzis 90 eiro par megavatstundu, bet jau no 1. oktobra tas palielināsies par 143% un pārsniegs 225 eiro par megavatstundu.

Uzņēmuma "Jūrmalas siltums" valdes priekšsēdētājs skaidroja – lai gan abās lielākajās Jūrmalas katlumājās kā kurināmais tiek izmantota šķelda, apkures tarifa lēciens bijis neizbēgams.

"Ja mēs salīdzinām ar šī gada sākumu un pagājušā gada beigām, tad es teiktu, ka cena ir kāpusi 4–5 reizes. Šķeldas cena ir augusi pamazām gada garumā, gāzes cena ir pieaugusi šīs piecas reizes viena mēneša laikā attiecīgi tāpēc, ka mums vienkārši ir beidzies līgums," sacīja "Jūrmalas siltuma" valdes priekšsēdētājs Valdis Vītoliņš.

No šā gada 1. oktobra līdz 30. aprīlim apkures izdevumus palīdzēs segt arī valsts. Jūrmalniekiem tas nozīmē, ka mājsaimniecībai būs jāmaksā 153 eiro par megavatstundu.

Uzrunātie Kauguru iedzīvotāji gan atzina, ka arī tas būšot liels izaicinājums un vienīgā iespēja šoziem rēķinus apmaksāt būšot, krietni savelkot jostas.

"Dzīvoklim pietiks, bet ko ēdīsim... skatīsimies. Ja kas, prasīšu meitai," sacīja Kauguru iedzīvotājs Jevgēnijs.

Starp uzrunātajiem arī Lielbritānijā dzīvojoša jūrmalniece Irina, kura vērtēja, ka Latvijā dzīvojošajiem straujais cenu kāpums esot nepanesams slogs, bet situācija līdzīga arī viņas mītnes zemē. "Tur arī tarifi ir ievērojami cēlušies. Gan gāzes, gan elektroenerģijas. Cilvēki ir neapmierināti, jo, ja, piemēram, agrāk ģimene varēja katru nedēļu aiziet pastaigā uz zooloģisko dārzu, tad tagad to nevar atļauties," zināja teikt Irina.

Jūrmalas pilsētas Labklājības pārvaldes vadītāja Laima Grobiņa pastāstīja, ka pieprasījumam pēc mājokļa pabalsta esot tendence palielināties jau kopš 2020. gada: "Ja mēs skatāmies 2021. gadu pret 2020. gadu, tad mēs secinām, ka palielinājums ir 27%. Bet, ja mēs šobrīd datus uz 1. septembri salīdzinām ar iepriekšējo gadu, tad mēs redzam, ka palielinājums ir 91% pret pagājušā gadā izlietotajiem līdzekļiem.

Kāpums ir ievērojams, bet mēs to paredzējām, un budžetā mums līdzekļi ir ieplānoti."

Grūtāk gan būšot nodrošināt raitu iedzīvotāju apkalpošanu, bet esot domāts par dokumentu plūsmas savlaicīgu sagatavošanu un sociālā pakalpojuma centra darbinieku iesaisti darbā ar senioriem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā izskatīšanā pašlaik ir vēl 11 siltumenerģijas tarifu projekti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti